Полезни съвети, Празници, Традиции и обичаи

Как да подготвим трапезата за Нова година?

Как да се подготвим за трапезата за Нова година?

С приключването на месец декември всеки започва да прави равносметка за изминалата година, питаме се дали сме били по-добра версия на себе си през годината и кои от мечтите и целите ни сме изпълнили. Заместваме ги с нови по-големи и посрещаме новата година подобаващо.

За да бъде празникът Ви още по-добър и най-вече вкусен, ние от BG Market сме се погрижили да Ви предложим меню с ястия, подходящи за новогодишната трапеза.

Новогодишната храна включва най-добрите предястия, които ще дадат добър старт на вечерта, вкусни основни ястия и гарнитури, които ще Ви помогнат да се насладите пълноценно, и празнични десерти, които ще завършат годината с перфектен щрих.

Ето и нашето предложение за новогодишното меню.

I. Новогодишна питка с късмети

Необходими продукти: 600 гр. брашно, 1 бр. мая, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 с.л. олио, 200 мл. прясно мляко, 250 гр. краве масло, 2 бр. яйца

Начин на приготвяне:

  1. Разтворете маята в малко хладка вода и я направете на каша с няколко лъжици брашно. Разбъркайте добре и оставете да шупне на топло място.
  2. Към шупналата мая прибавете яйцата, зехтина, солта, захарта и млякото. С пресятото брашно омесете меко еластично тесто. Ако е необходимо добавете още малко брашно или съответно – мляко. Оставете тестото на топло да втаса докато удвои обема си.
  3. Разточете тестото върху набрашнена повърхност на правоъгълник и го намажете с мекото масло.
  4. Завийте правоъгълната кора на руло. Нарежете го на триъгълници или на шайби.
  5. Намажете с масло кръгла тавичка и подредете парчетата по края.
  6. В средата сложете три или повече парчета за да се оформи цвете.
  7. Намажете погачата с разбито яйце и я оставете за още 30 минути да втасва. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

II. Гриловани ябълки с прошуто и мед

Необходими продукти: 2 бр. ябълки, 2 с.л. олио, 1 опаковка прошуто, 1 с.л. орехи нарязани на ситно, мед, сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте грила или скарата на средна температура. След като е готова намажете с малко мазнина.
  2. Намажете резените ябълка със зехтин. Подправете със сол и черен пипер. Завийте с прошуто, като разделите равномерно.
  3. Запечете на скарата, като завъртате веднъж, докато се появят следи от скара, 3 до 4 минути. Прехвърлете в чиния и отгоре поръсете с нарязаните на ситно орехи. Полейте с мед.

III. Телешки джолан със сини сливи

Необходими продукти: 1 кг. телешки джолан, 4-5 с.л. олио, 2 бр. праз лук, 200 гр. сушени сини сливи, 1 к.л. черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. царевично нишесте, сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и подсушете шайбите джолан. Запържете от двете страни. Добавете ситно нарязания праз и задушете за 5 мин. Прибавете червения, черния пипер и солта. Налейте вода и оставете на умерен огън, докато се свари месото.
  2. Когато месото омекне, добавете сливите. Оставете ястието още малко да поври, докато набъбнат сливите.
  3. Разредете нишестето с малко вода и сгъстете ястието. Поръсете с магданоз и поднесете.

IV. Пълнени телешки руладини

Необходими продукти: 500 гр. телешко месо, 3-4 бр. кисели краставички, 100 гр. бекон, 3 ч.л. горчица, 2 бр. лук, 2 бр. морков, 10 гр. краве масло, 2-3 бр. скилидки чесън, 150 мл. червено вино, 2 бр. зеленчуков бульон, 1 бр. пресен лук, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Подправете месото със сол и черен пипер, след това намажете с горчица. Върху нея се подредете нарязаните на лентички кисели краставички, нарязания на кубчета бекон и малко лук. Навийте на рулца и забодете с клечки.
  2. Гответе руладините в сгорещено олио, като обръщате, за да се изпържат и от двете страни. След това добавете червеното вино. Месото се държи на котлона, докато се изпари алкохола.
  3. В по дълбок съд сложете малко зехтин, наредете нарязания на полумесеци лук и нарязания на кръгчета морков. Върху тях сложете месото и соса от виното. Добавете бульона, като месото трябва да се покрие на 80%.
  4. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 90 мин.

V. Салата с кус-кус

Необходими продукти: ½ пакет кус-кус, ½ буркан кисели краставички, 200 гр. майонеза, 3-4 бр. скилидки чесън, ½ к.ч. счукани орехи, 3 бр. морков, 1 с.л. олио, сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Във вряща вода слoжете сол и олио, сипете кус-куса и нарязания на кубчета морков и варите около 8-10 мин.
  2. След като кус-кусът е готов го облейте със студена вода и оставете да се изцеди в гевгир.
  3. Киселите краставички нарежете на много дребно и добавете към кус-куса, заедно с чесъна нарязан на ситно, счуканите орехи, майонезата, овкусете се със сол.
  4. Объркайте добре съставките.

VI. Домашна снежанка

Необходими продукти: 1 буркан кисели краставички, 3 скилидки чесън, 500 гр. цедено кисело мляко, 1/3  ч.ч. смлени орехови ядки, 1/3 връзка копър

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете краставичките на ситни кубчета и ги изсипете в голяма купа. Към ситно нарязаните кисели краставкички добавете смлените орехи, почистените и счукани скилидки чесън, както и ситно нарязания копър. Разбъркайте добре.
  2. Към ситно нарязаните продукти добавете и цеденото кисело мляко. Разбъркайте добре салатата.

Всички продукти, които са Ви необходими за тези ястия ще ги откриете при нас. А ако забравите нещо, ние сме тук за да Ви го доставим.

 Очакваме Ви в търговските обекти или онлайн на www.bgm.bg