Полезни съвети, Празници, Традиции и обичаи

Как да се подготвим за трапезата за Коледа?

Как да се подготвим за трапезата за Коледа?

Коледните празници наближават, а с това пристигат и множеството въпросителни относно това какво да подготвим за трапезата.

Всички знаем, че тези празници са любими на малки и големи. Цялото семейство се събира и създава незабравими спомени заедно. Ние ще Ви помогнем да се насладите максимално на тези празници чрез следващите 5 идеи за менюто, което можете да поднесете на своите близки.

I. Свински пържоли в зелев лист

Необходими продукти: ½ кисело зеле, ½ кг. пържоли, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, кимион по желание

Начин на приготвяне:

  1. Отделете зелевите листа, като е добре те да бъдат големи, за да се увие всяка пържола.
  2. Смесете сухите съставки в подходящ съд.
  3. Овкусете всяка пържола със сместа от подправки, след което я увийте в листата от кисело зеле възможно най-стегнато.
  4. На дъното на гювеч сложете 2 листа кисело зеле, а върху тях наредете завитите пържоли. Добавете в гювеча ¼ чаена чаша зелев сок.Сложете гювеча задължително в студена фурна.
  5. След като сложите гювеча с пържолите във фурната включете на 220 градуса и след като достигне температурата, намалете на 180 градуса и гответе още час.

II. Салата с моркови, целина и червено цвекло

Необходими продукти: 3 бр. моркови, ½ глава червено цвекло, 2 с.л. слънчогледови семки, 2 с.л. лимонов сок, ¼ целина, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. орехи

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и обелете зеленчуците. След това ги настържете на едро ренде.
  2. Овкусете ги с лимоновия сок и подправките и разбъркайте.
  3. Преди сервиране поръсете със семената и орехите.

III. Кебап в тиква

Необходими продукти: 1 бр. малка тиква цигулка, 500 гр. месо, 4 бр. лук, 500 гр. гъби, ½ ч.ч. червено вино, 4 бр. дафинов лист

Начин на приготвяне:

  1. Почистете кухата част на тиквата от семките.
  2. Нарежете лука на полумесеци, а месото на хапки. Измийте и нарежете и гъбите.
  3. В подходящ съд загрейте ½ к.ч. олио, изсипете лука и разбъркайте. След като лукът е омекнал добавете месото и гъбите, бъркайте за 5 минути и добавете виното и сол на вкус. Гответе докато виното изври.
  4. Напълнете тиквата и добавете дафиновите листа. Преди да сложите тиквата да се пече покрийте отвора с фолио
  5. Сложете тиквата в тава и добавете 2 ч.ч. вода. Изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса за час и половина.

IV. Коледен кекс с тиква, ябълки и глазура от карамел

Необходими продукти: 4 бр. яйца, 1 ч.ч. настъргани ябълки, ½ ч.ч. орехи, 2/3 ч.ч. олио, 2 ч.л. бакпулвер, ½ ч.л. канела, ½ ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. настъргана тиква, ½ ч.ч. стафиди, 2 ч.ч. брашно, 1 к.л. сода бикарбонат

За глазурата: 1 бр. ванилия, 1 ч.ч. захар, ¼ ч.ч. краве масло

Начин на приготвяне:

  1. Разбийте олиото, яйцата и захарта с миксер. След това в отделен съд пресейте брашното, ванилията, бакпулвера и содата.
  2. Добавете сухите съставки постепенно към яйчената смес при непрекъснато разбъркване.
  3. Настържете ябълките и тиквата на дребно ренде, а орехите нарежете на дребно. Добавете ги към сместа заедно със стафидите.
  4. Изсипете във форма за печене, която сте намазали предварително с мазнина.
  5. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.

Начин на приготвяне на глазурата:

  1. Изсипете захарта в дълбока тенджера след това бъркате докато се разтопи.
  2. След като захарта се е стопила напълно, свалете тенджерата от котлона и добавете маслото разбъркайте добре сместа.
  3. Към тази смес добавете прясното мляко и отново разбъркайте добре докато се получи хомогенна смес.
  4. Оставете да изстине и след това залейте кекса.

V. Джинджифилови сладки

Необходими продукти: 2 бр. яйца, 50 гр. масло, 1 ч.л. сода за хляб, 1 ч.л. джинджифил на прах, 1 с.л какао, 140 гр. пудра захар, 400 гр. брашно, 2 с.л. мед, 1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

  1. Замесете тесто от всички продукти, след което оставете в хладилник за една нощ.
  2. Преди печене разточете кора с дебелина от 0,5 см приблизително и изрежете с помощта на формички.
  3. Изпечете в предварително загрята на 170 градуса фурна за 8-10 минути.
  4. Докато са топли намажете с жълтъка разтворен с малко вода.
  5. Украсете заедно със семейството си по Ваш вкус.

Всички продукти, които са Ви необходими за тези ястия ще ги откриете при нас. А

ако забравите нещо, ние сме тук за да Ви доставим това, което Ви е необходимо.

Очакваме Ви в търговските обекти или онлайн на www.bgm.bg