Полезни съвети, Празници, Традиции и обичаи

Как да се подготвим за трапезата за Бъдни вечер?

Как да се подготвим за трапезата за Бъдни вечер?

С настъпването на месец декември започваме да се замисляме относно подготовката за един от най-светлите християнски празници, а именно Бъдни вечер. Днес ще Ви разкажем малко повече за него, за това какви традиции и обичаи се спазват на този ден и какви ястия да сложите на трапезата си.

Една от традициите на този ден е именно Бъдникът. Според традицията млад мъж трябвало да отиде в гората и да отсече три годишно дъбово дърво, което да е дълго, но и да може да влезне в къщата. В долния край на дървото се издълбава дупка, запълва се с дървено масло, тамян и восък, отворът се запушва с клин и дървото се поставя в огнището. Според обичаите на Бъдни вечер огнището не трябва да изгасва. Именно то е символ на живота в дома, както и на раждането на Исус Христос.

Храната, която се слага на трапезата на Бъдни вечер е постна, тъй като това е последният ден от постите. На нея трябва да има нечетен брой ястия – 7,9 или 12 на брой. Ето и кои са задължителните такива: варено жито, варен фасул, сарми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошав, туршия, лук, чесън, мед и орехи, вино.

Днес ще Ви представим 7 идеи за постни ястия, които са подходящи за трапезата на този ден:

I. Содена питка

Необходими продукти: 2 ½ ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. сода за хляб, 1 с.л. оцет, 3 с.л. олио

Начин на приготвяне:

  1. Смесете содата за хляб в оцета. Пресейте брашното и направете кладенче в средата. Към него добавете солта, олиото и 1 ч.ч. хладка вода, след което замесете меко тесто.
  2. Когато тестото е готово поръсете с брашно и оставете за десетина минути да почине.
  3. В намазнена тава поставете оформената питка, като е необходимо да заделите малко тесто за украса. Набодете питката с вилица, за да не се напука при печене и украсете с останалото тесто.
  4. Намажете питката с олио и печете на 180 градуса за 30-35 минути. След като извадите содената питка напръскайте с вода и я завийте с кърпа, за да омекне.

II. Пълнени чушки с боб

Необходими продукти: 500 гр. боб, 12 бр. сухи чушки, 2 бр. лук, 1 бр. праз лук, олио, джоджен, чубрица, сол, червен пипер и дафинов лист

Начин на приготвяне:

  1. Накиснете боба предварително от предния ден.
  2. Сварете го и след това го намачкайте. Нарежете лука и праза на ситно и задушете в олио. Добавете намачкания боб и подправките.
  3. В подходяща тенджера загрейте вода и попарете чушките. След като ги извадите ги отцедете.
  4. Напълнете със сместа и подредете в тава.
  5. Залейте с вода и печете на 160 градуса до готовност.

III. Сарми с кисело зеле и ориз

Необходими продукти: 1 бр. кисело зеле, 2 бр. лук, 100 мл. олио, 200 гр. ориз, сол, черен пипер, чубрица

Начин на приготвяне:

  1. Разрежете листата на зелето, така че да отстраните жилите.
  2. Запържете лука и добавете измития ориз с малко вода. Добавете и подправките към тази смес. 
  3. Сложете плънка в зелевите листа и ги завийте добре. След това сармите се нареждат добре една до друга в тенджера и се заливат със сок от киселото зеле.
  4. Притиснете с чиния и гответе един час на тих огън.

IV. Вит тиквеник

Необходими продукти: 800 гр. брашно, 1 ч.л. сол

За плънката: 1 кг. тиква, 300 гр. захар, 1 ч.ч. орехови ядки, 150 мл. олио, канела

Начин на приготвяне:

  1. Настържете тиквата на едро ренде и смесете със захарта, орехите и канелата.
  2. В подходящ съд смесете брашното, солта и 400 мл. хладка вода, след това омесете меко тесто.
  3. Оставете 30 минути да почива на хладно, след това разделете на топчета и всяко едно разточете на тънка кора. Намажете добре с олио и добавете от плънката. Навийте на руло и наредете в подходяща тава.
  4. Печете на 160 градуса до готовност.

V. Смилянски боб по родопски

Необходими продукти: 1 ч.ч смилянски боб, 1 бр. лук, ½ ч.л. джоджен

Начин на приготвяне:

  1. Накиснете боба за 2-3 часа преди да започнете да готвите.
  2. След като заври, може да смените водата поне веднъж.
  3. Добавете ситно нарязания лук и 2-3 с.л. олио
  4. Когато бобът уври, добавете сол на вкус и ½ с.л. джоджен.

VI. Разядка с орехи и чесън

Необходими продукти: 2 ч.ч. счукани орехи, 2 бр. чесън, 2 с.л. олио, 1 филия хляб, сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Обелете и счукайте чесъна, като постепенно добавяте орехите и предварително накиснатия хляб.
  2. Към сместа прибавете олиото на тънка струя при непрестанно бъркане. След това овкусете със сол.

VII. Ошав

Необходими продукти: 500 гр. сушени плодове, 100 гр. мед или захар

Начин на приготвяне:

  1. Измийте добре сушените плодове и накиснете във вода за 12 часа.
  2. Извадете плодовете и отцедете водата в която са били, след което ги сложете да се варят в същата вода до омекване. Добавете меда или захарта.

Всички необходими продукти, които са Ви необходими за тези ястия ще ги откриете при нас. А ако забравите нещо, ние сме тук за да Ви доставим това, което Ви е необходимо. Очакваме Ви в търговските обекти или онлайн на www.bgm.bg