На 6-и януари православната църква чества Йордановден, известен също като Богоявление. На този ден Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан.
Има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. С празника се слага край и на така наречените „мръсни дни”.
На този ден традицията повелява след ритуалното кръщаване на водата, свещеникът да хвърли кръста в реката или в морето, където насъбралите се мъже да се впуснат, за да го вземат. Този, който извади кръста ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Има и още един обичай, а именно Мъжкото хоро във водите на река Тунджа, известно още като Хорото на Калифер войвода.
На този ден трапезата също трябва да е постна. Към постните ястия се добавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи и вино.
Ето и нашите предложения за трапезата на този ден:
I. Зелеви сарми с булгур
Необходими продукти: 1 бр. кисело зеле, 2 ч.ч. булгур, 3 к.ч. олио, ½ чаена лъжичка червен пипер, 1 бр. лук, 1 с.л. чубрица
Начин на приготвяне:
- Залейте булгура с вода и сварете на умерен огън.
- Когато започне да омеква, налейте олиото и прибавете нарязания на ситно кромид лук. Подправете с чубрицата и червения пипер. Варете още десетина минути.
- Нарежете киселото зеле на дребно. Сложете на дъното на подходящ съд един пласт и отгоре добавете от изстиналата плънка. Това се повтаря, докато продуктите не свършат.
- Печете на 180 гр. до готовност на ястието.
II. Йордановски лучник
Необходими продукти: 1 бр. пакет кори за баница, 1 кг. лук, 250 мл. олио, ½ с.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
- Нарежете лука на филийки и го задушете в подсолена вода да омекне. Отцедете го и го добавете към него черния пипер.
- Намажете корите с мазнина, слепете ги две по две, след което сложете отгоре плънката и навийте на рула.
- Наредете ги в намазнена тава, поръсете отгоре с малко олио. Печете лучника в умерена фурна около 30 минути.
III. Постни пълнени чушки
Необходими продукти: 1 кг. червени чушки, 250 гр. ориз, 150 гр. моркови, 1 бр. лук, 50 гр. стафиди, ½ връзка пресен копър, олио
Начин на приготвяне:
- Нарежете лука на ситно и го запържете в мазнината до получаване на златист цвят. Добавете ориза и ситно настърганите моркови. Запържете, докато оризът стане прозрачен.
- Прибавете 3 чаени лъжички вегета и 1 чаена чаша вода. Варете, докато оризът поеме водата. Добавете копъра и стафидите.
- След като е готова сместа, напълнете чушките.
- Наредете ги в тава и залейте с 2 чаени чаши вода. Печете в загрята фурна на 200 градуса до готовност.
IV. Колаци
Необходими продукти: 1 кг. брашно, 2 ½ бр. суха мая, 2 с.л. сол, вода на око
Начин на приготвяне:
- Сипете брашното в голям съд, подходящ за месене и направете кладенче.
- Разтворете маята в малко топла вода. В друг съд разтворете солта също в топла вода. Изсипете ги при брашното.
- Започнете да размесвате сместа, докато се усвои цялото брашно. Месете, докато се получи хубаво меко тесто.
- След като омесите тестото добре, оставете го да втасва в съд, поръсен с брашно. Покрийте го с кърпа. След като втаса, разделете го на няколко топчици. Премесете ги, за да се получи хубав кръг. Поръсете ги с малко брашно и ги пробийте с показалец в средата.
- Намажете тавичка с малко олио и наредете колаците в нея. Оставете ги да починат за няколко минути.
- Включете фурната на 240 градуса с вентилатор. Преди да ги сложите да се печат, намажете ги леко с вода и брашно. Печете около 20-30 минути, докато се запекат.
V. Хлебчета с маслини
Необходими продукти: 900 гр. брашно, 1 бр. мая, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, 1 к.ч. олио и маслини
Начин на приготвяне:
- Разтворете маята с ½ ч.ч. хладка вода. Прибавете солта, захарта и малко брашно, разбъркайте и оставете да шупне.
- Пресейте брашното и направете кладенче. Изсипете втасалата мая, добавете хладка вода /1 ч.ч./, олиото и започнете да месите. Покрийте с домакинска кърпа и оставете на топло да втаса.
- Разделете тестото на 4 топки. Направете всяка топка на фитил. Изчистете маслините от костилките и сложете във всеки фитил.
- Сложете хлебчетата в сухи, горещи и намазнени тави /по две на разстояние едно от друго/. Оставете да втасат. Изпечете във фурна до златисто.
VI. Разядка с печени чушки и патладжани
Необходими продукти: 5 бр. чушки, 2 бр. патладжан, 1 бр. домат, 4 бр. чесън, сол, олио и лимон на вкус
Начин на приготвяне:
- Изпечете чушките и патладжаните. Нарежете ги на дребно. Поставете ги в купа заедно с чесъна, който е предварително нарязан на ситно.
- Бланширайте домата.Обелете го и нарежете на дребно, добавете в купата.
- Овкусете със сол, зехтин и сока на половин лимон.
Всички продукти, които са Ви необходими за тези ястия ще ги откриете при нас.
Очакваме Ви в търговските обекти или онлайн на www.bgm.bg