Полезни съвети, Празници, Традиции и обичаи

Традиции и обичаи Йордановден

Традиции и обичаи Йордановден

На 6-и януари православната църква чества Йордановден, известен също като Богоявление. На този ден Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан.

Има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. С празника се слага край и на така наречените „мръсни дни”.

На този ден традицията повелява след ритуалното кръщаване на водата, свещеникът да хвърли кръста в реката или в морето, където насъбралите се мъже да се впуснат, за да го вземат. Този, който извади кръста ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Има и още един обичай, а именно Мъжкото хоро във водите на река Тунджа, известно още като Хорото на Калифер войвода.

На този ден трапезата също трябва да е постна. Към постните ястия се добавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи и вино.

Ето и нашите предложения за трапезата на този ден:

I. Зелеви сарми с булгур

Необходими продукти: 1 бр. кисело зеле, 2 ч.ч. булгур, 3 к.ч. олио, ½ чаена лъжичка червен пипер, 1 бр. лук, 1 с.л. чубрица

Начин на приготвяне:

  1. Залейте булгура с вода и сварете на умерен огън.
  2. Когато започне да омеква, налейте олиото и прибавете нарязания на ситно кромид лук. Подправете с чубрицата и червения пипер. Варете още десетина минути.
  3. Нарежете киселото зеле на дребно. Сложете на дъното на подходящ съд един пласт и отгоре добавете от изстиналата плънка. Това се повтаря, докато продуктите не свършат.
  4. Печете на 180 гр. до готовност на ястието.

II. Йордановски лучник

Необходими продукти: 1 бр. пакет кори за баница, 1 кг. лук, 250 мл. олио, ½ с.л. черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете лука на филийки и го задушете в подсолена вода да омекне. Отцедете го и го добавете към него черния пипер.
  2. Намажете корите с мазнина, слепете ги две по две, след което сложете отгоре плънката и навийте на рула.
  3.  Наредете ги в намазнена тава, поръсете отгоре с малко олио. Печете лучника в умерена фурна около 30 минути.

III. Постни пълнени чушки

Необходими продукти: 1 кг. червени чушки, 250 гр. ориз, 150 гр. моркови, 1 бр. лук, 50 гр. стафиди, ½ връзка пресен копър, олио

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете лука на ситно и го запържете в мазнината до получаване на златист цвят. Добавете ориза и ситно настърганите моркови. Запържете, докато оризът стане прозрачен.
  2. Прибавете 3 чаени лъжички вегета и 1 чаена чаша вода. Варете, докато оризът поеме водата. Добавете копъра и стафидите.
  3. След като е готова сместа, напълнете чушките.
  4. Наредете ги в тава и залейте с 2 чаени чаши вода. Печете в загрята фурна на 200 градуса до готовност.

IV. Колаци

Необходими продукти: 1 кг. брашно, 2 ½ бр. суха мая, 2 с.л. сол, вода на око

Начин на приготвяне:

  1. Сипете брашното в голям съд, подходящ за месене и направете кладенче.
  2. Разтворете маята в малко топла вода. В друг съд разтворете солта също в топла вода. Изсипете ги при брашното.
  3. Започнете да размесвате сместа, докато се усвои цялото брашно. Месете, докато се получи хубаво меко тесто.
  4. След като омесите тестото добре, оставете го да втасва в съд, поръсен с брашно. Покрийте го с кърпа. След като втаса, разделете го на няколко топчици. Премесете ги, за да се получи хубав кръг. Поръсете ги с малко брашно и ги пробийте с показалец в средата.
  5. Намажете тавичка с малко олио и наредете колаците в нея. Оставете ги да починат за няколко минути.
  6. Включете фурната на 240 градуса с вентилатор. Преди да ги сложите да се печат, намажете ги леко с вода и брашно. Печете около 20-30 минути, докато се запекат.

V. Хлебчета с маслини

Необходими продукти: 900 гр. брашно, 1  бр. мая, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, 1 к.ч. олио и маслини

Начин на приготвяне:

  1. Разтворете маята с ½  ч.ч. хладка вода. Прибавете солта, захарта и малко брашно, разбъркайте и оставете да шупне.
  2. Пресейте брашното и направете кладенче. Изсипете втасалата мая, добавете хладка вода /1 ч.ч./, олиото и започнете да месите. Покрийте с домакинска кърпа и оставете на топло да втаса.
  3. Разделете тестото на 4 топки. Направете всяка топка на фитил. Изчистете маслините от костилките и сложете във всеки фитил.
  4. Сложете хлебчетата в сухи, горещи и намазнени тави /по две на разстояние едно от друго/. Оставете да втасат. Изпечете във фурна до златисто.

VI. Разядка с печени чушки и патладжани

Необходими продукти: 5 бр. чушки, 2 бр. патладжан, 1 бр. домат, 4 бр. чесън, сол, олио и лимон на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Изпечете чушките и патладжаните. Нарежете ги на дребно. Поставете ги в купа заедно с чесъна, който е предварително нарязан на ситно.
  2. Бланширайте домата.Обелете го и нарежете на дребно, добавете в купата.
  3. Овкусете със сол, зехтин и сока на половин лимон.

Всички продукти, които са Ви необходими за тези ястия ще ги откриете при нас.

Очакваме Ви в търговските обекти или онлайн на www.bgm.bg