Празници, Традиции и обичаи

Традиции и обичаи Петровден

Традиции и обичаи Петровден

Петровден е празник, посветен на двамата първоапостоли св. Петър и св. Павел, който отбелязваме на 29.06. Счита се за един от най-големите летни празници.

Традиционно две седмици преди празника започват пости, които  приключват на деня. Петровден се свързва с жътва, първите плодове, младите животни и характерните събори за този ден. По стар български обичай във всеки дом се прави курбан с най-младото пиле. В църквата се носят ябълки-петровки и обреден колак, за да се осветят от свещеника, след което се раздават за здраве.

Освен приготвеното пилешко за Петровден е характерно да се сложи на трапезата баница, домашен хляб, тиквеник, т.нар „кутмач“. Представяме Ви рецепта за него. Всички необходими продукти може да намерите в търговските обекти на BG Market или онлайн на www.bgm.bg.

Необходими продукти: 600 гр. прясно овче сирене, 1 с.л. масло, 150 мл. прясно мляко, 6-7 с.л. брашно, сол на вкус.

Начин на приготвяне:

  1. Намачкайте с вилица сиренето. Добавете към него 1 с.л. масло.
  2. Размийте брашното в студеното прясно мляко и добавете към сиренето. Овкусете със сол.
  3. Сложете на котлона на тих огън за около 4-5 мин до сгъстяване на сместа, като внимавате да не загори.

Всички продукти, които са Ви необходими за приготвянето на Вашата трапеза за Петровден ще ги откриете при нас. Очакваме Ви в търговските обекти или онлайн на www.bgm.bg.