Пролетните зеленчуци са важен източник на редица витамини, минерали и антиоксиданти. Те подкрепят имунитета и здравето ни. Представяме Ви списък с пролетни зеленчуци и ползата от консумацията им.
7 ползи от консумацията на аспержи:
- Съдържат много хранителни вещества, но малко калории
- Добър източник на антиоксиданти
- Подобряват здравето на храносмилателната Ви система
- Те са с високо съдържание на витамин В9
- Съдържат калий, минерал, който помага за понижаване на високото кръвно налягане
- Имат редица свойства, които ги правят подходяща за отслабване храна
- Аспержите са вкусен и универсален зеленчук, който лесно можете да включите в диетата си
5 ползи от консумацията на репички:
- Те са богати на витамин В6, калций, цинк, магнезий и много други витамини
- Поддържат здрава храносмилателната система
- Репичките са естествено противогъбично средство
- Помага при репродуктивни проблеми
- Яденето на кръстоцветни зеленчуци, като репички помага за предотвратяване на рак
9 ползи от консумацията на маруля:
- Тя е богата на хранителни вещества, което означава, че има високо съдържание на различни основни витамини и минерали, но е с много ниско съдържание на калории
- Поради високото съдържание на вода в нея, допълнително подпомага хидратацията на тялото
- Марулята може да се похвали с редица антиоксиданти, които предпазват тялото Ви от увреждане
- Поддържа сърцето Ви здраво
- Богата е на витамин А, който поддържа имунната Ви система здрава
- Високо съдържание на витамин К, който помага за съсирването на кръвта
- Помага за понижаване на кръвното налягане
- Помага при сваляне на теглото
- Увеличава приема на полезни хранителни вещества
9 ползи от консумацията на кейл:
- Кейлът е силно питателна храна
- Осигурява мощни антиоксиданти
- Отличен източник на Витамин С
- Понижава нивата на холестерола
- Богат е на Витамин К
- Високо съдържание на бета-каротин
- Помага на здравето на очите
- Насърчава загубата на тегло
- Съдържа противоракови съединения
8 ползи от консумацията на карфиол:
- Съдържа много хранителни вещества
- Карфиолът има доста високо съдържание на фибри, което е полезно за цялостното здраве
- Добър източник на антиоксиданти
- Помага за загуба на тегло
- Карфиолът е добър източник на холин, хранително вещество, което липсва на много хора. Той участва в много процеси в тялото и работи за предотвратяване на редица заболявания
- Той е универсален и се използва за заместване на зърнени и бобови растения във Вашата диета
- Има много начини да добавите карфиол към Вашата диета. Може да се консумира варено или сурово и е фантастична добавка към почти всяко ястие
- Карфиолът е богат на сулфорафан, растително съединение с много полезни ефекти, като намален риск от рак, сърдечни заболявания и диабет
9 ползи от консумацията на цвекло:
- Богато е на хранителни вещества и малко калории
- Помага да поддържате кръвното си налягане под норма
- Яденето на цвекло помага за спортните постижения чрез подобряване на използването на кислород и издръжливостта
- Помага в борбата с възпаления
- Цвеклото е добър източник на фибри, което благоприятства Вашето храносмилателно здраве и намалява риска от няколко хронични здравословни състояния
- Цвеклото съдържа нитрати, които увеличават притока на кръв към мозъка и да подобряват когнитивната функция
- Цвеклото има високо съдържание на вода, умерено съдържание на фибри и протеини и ниско съдържание на калории. Всички тези свойства балансират енергийния Ви прием и да подобрят качеството на диетата ви
- Може да ги добавите към всяко ястие
- Притежава противоракови свойства
10 ползи от консумацията на зелен лук:
- Той е богат на хранителни вещества, което означава, че е с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на витамини и минерали
- Пълен с полезни растителни съединения
- Намалява възпалението и насърчава здравето на сърцето
- Помага за загуба на тегло
- Понижава нивата на кръвната захар
- Лукът е добър източник на фибри, които хранят полезните бактерии в червата Ви. На свой ред тези бактерии намаляват възпаленията и насърчават здравето на храносмилането
- Насърчава мозъчната функция
- Бори се с инфекциите
- Лукът е вкусно, питателно и универсално допълнение към всяка диета
- Може да предпазва от някои видове рак
10 ползи от консумацията на рукола:
- Помага за насърчаване на загуба на тегло
- Регулира нивата на кръвната захар
- Контролира високото кръвно налягане
- Предотвратява сърдечно-съдови заболявания
- Помага за подобряването на здравето на очите
- Поддържа здравето на костите
- Помага при предотвратяване на ранното стареене
- Подобрява работата на мускулите
- Помага при детоксикация на тялото
- Помага в борбата с някои видове заболявания
6 ползи от консумацията на коприва:
- Помага при хронични възпаления, като артрит
- Помага при лечението на уринарни проблеми
- Копривата помага при лечение на сенна хрема
- Традиционно се използва при високо кръвно налягане
- Заради богатото съдържание на хранителни вещества, може да подпомогне контрола на кръвната захар
- Антиоксидантните свойства на копривата могат да предпазят черния дроб от увреждане от токсини, тежки метали и възпаление
19 ползи от консумацията на киселец:
- Листата на киселеца съдържат високо количество витамин А, който помага за подобряване на зрението
- Киселецът съдържа много антиоксиданти, които го правят добър диуретик и очистително средство. Това помага за изхвърлянето на вредните токсини от тялото
- Оксаловата киселина в пресните листа от киселец действа като превантивна мярка срещу рак
- Богат е на антиоксиданти, които помагат за по-ниски нива на кръвното налягане и подобряване на здравето на сърцето
- Витамините и антиоксидантите, които съдържа, помагат за по-бързото заздравяване на рани
- Киселецът е богат на витамин С, който помага при лечението на много кожни проблеми и заболявания
- Билката се счита за безопасна за прием от жени, тъй като помага за предотвратяване на рак на гърдата
- Консумацията на киселецът помага за подобряване качеството на съня
- Тоник от листа на киселец заздравява косата при редовна употреба. Те могат да направят косата ви здрава, силна и блестяща
- Киселецът е богат на калций и консумацията му може да подобри здравината на костите
- Помага за повишаване нивото на хемоглобина в организма и е полезен за хора с анемия
- Листата от киселец могат да помогнат при лечението на различни състояния, като инфекция на пикочните пътища
- Подобрява храносмилателната система
- Помага за увеличаване на енергията
- Засилва имунната система. Редовната консумация на листа от киселец, може да защити тялото Ви от токсини
- Диуретичните свойства на киселеца помагат за поддържането на бъбреците Ви здрави
- Пресният киселец може да бъде здравословна добавка към всяка балансирана диета, а ниското съдържание на въглехидрати и калории може да помогне за по-лесното сваляне на килограми
- Предпазва вашите клетки от увреждане чрез неутрализиране на вредните свободни радикали
- Подпомага засилването на апетита
5 ползи от консумацията на зелен фасул:
- Добър е за сърцето. Не съдържа холестерол
- Помага в поддържането на здравословно тегло
- Подобрява храносмилането
- Добър източник на витамини и минерали
- Съдържа протеини, които са от съществено значение за здравата имунна система
15 ползи от консумацията на спанак:
- Намалява кръвната захар. Счита се, че спанакът има високо съдържание на калий, което обикновено се препоръчва на хора, страдащи от високо кръвно налягане
- Укрепва костите. Спанакът съдържа витамин К, който помага за доброто здраве на костите и също така подобрява усвояването на калций от тялото Ви
- Помага при загуба на тегло. Високото му съдържание на фибри помага за доброто храносмилане и регулира ниската кръвна захар
- Подобрява зрението. Антиоксидантите, които се намират в спанака – лутеин и зеаксантин помагат за осигуряване на добро зрение. Витамин А, съдържащ се в спанака, помага за поддържането на лигавиците, които са от съществено значение за нормалното зрение
- Намалява хипертонията. Консумирането на спанак поне веднъж на ден може да намали безпокойството и стреса и да Ви помогне да запазите спокоен ум
- Има противовъзпалителни свойства
- Спанакът поддържа ума Ви спокоен, за да не се напрягате. Неговият висок източник на цинк и магнезий Ви позволява да спите добре през нощта
- Поддържа мозъка Ви да функционира нормално
- Укрепва имунитета Ви. Съдържанието на витамин А, намиращо се в спанака, укрепва входните точки в човешкото тяло, като дихателните, чревните пътища и лигавиците
- Предотвратява сърдечни удари и атеросклероза
- Помага в предотвратяването на рак на стомаха, на устата и на хранопровода. Спанакът има висок източник на зеаксантин и каротеноиди, които могат да изхвърлят свободните радикали от тялото Ви
- Предотвратява анемия. Има високо съдържание на желязо в него, което може да ви предпази от рисковете от развитие на анемия. Желязото също повишава енергията в човешкото тяло и също така помага за пренасянето на кислород до всички клетки на тялото
- Придава сияйна кожа
- Предотвратява акне
- Притежава естествени свойства против стареене. Спанакът е пълен с антиоксиданти, които имат тенденцията да унищожават и предотвратяват свободните радикали, които причиняват преждевременно стареене. Редовната консумация на спанак ще е от полза за кожата Ви и ще й придаде лъскава текстура.
10 ползи от консумацията на броколи:
- Богати на витамини, минерали и биоактивни съединения. Сурови или варени, броколите са отличен източник на витамин С. Само половин чаша варени броколи осигуряват 84% от препоръчителния дневен прием на витамина.
- Съдържат мощни антиоксиданти, които имат защитен ефект. Mогат да предотвратят възрастовите промени в организма ни и увреждането на очите.
- Подпомагат храносмилането. Фибрите, които се съдържат в броколите, могат да помогнат за насърчаване на по-добро храносмилане и поддържането на здрав храносмилателен тракт.
- Антиоксидантите и фибрите подпомагат контрола на кръвната захар. Консумацията на броколи може да подобри контрола на кръвната захар при хора с диабет.
- Поддържат здравето на сърцето. Специфичните антиоксиданти, които се съдържат в него, намалят риска от сърдечен удар.
- Поддържат здрава умствена функция. Редовната ежедневна консумацията на броколи, подпомага намаляването на умствения спад, свързан със стареенето.
- Поддържат здрави зъбите и косата. Калцият и витамин С, които се съдържат в броколите, са свързани с понижен риск от пародонтоза.
- Подобряват здравето на костите. Калцият и колагенът работят заедно, за да направят костите здрави. Над 99% от калция в тялото се съдържа в костите и зъбите. За да произвежда колаген, тялото се нуждае от витамин С.
- Поддържат имунната система. Витамин С е антиоксидант, който осигурява набор от предимства.
- Предпазват кожата от увреждане. Биоактивните съединения в броколите могат да предпазят от увреждане от ултравиолетовата радиация.
За да поддържаме тялото си в здрава форма, е необходимо да си набавяме добро количество витамини, минерали и фибри. Консумацията на зеленчуци, ще помогне на организма ни да възприеме всички тези полезни вещества и ще подобри функцията и здравословното си състояние.
Ние от BG Market Ви предлагаме богат асортимент от пресни зеленчуци, които сме подбрали с грижа за Вас и Вашите близки. Очакваме Ви в търговските ни обекти или онлайн на bgm.bg!