Здравословен начин на живот, Полезни съвети

Какви хранителни продукти да напазарувам за вкъщи?

Какви хранителни продукти да напазарувам за вкъщи?

Да си създадете списък за пазаруване е добра идея преди да излезете на пазар. Ако не си отговорите на въпроса „Какво да взема от магазина за хранителни стоки?“ предварително със сигурност ще забравите нещо важно. Също така е вероятно да се окажете с куп неща, от които наистина не се нуждаете.

Добре зареденият хладилник прави планирането на менюто по-лесно. Използвайки този основен списък за пазаруване, се надяваме да Ви бъдем полезни. Правилно планирания списък с хранителни стоки, Ви позволи бързо да влизате и излизате от магазина и Ви помогне да се придържате към плана си за седмичното меню, както и да се придържате към бюджета си. Представяме Ви съвети, относно това какво може да съдържа Вашия списък.

Здравословният списък за пазаруване трябва да включва предимно богати на хранителни вещества храни. Като зеленчуци, плодове, източници на протеини, риба и яйца, пилешко, свинско и телешко месо, боб, ядки и семена. Това са храни, на които да дадете приоритет. Може да Ви бъде полезно да разделите списъка си на секции. Така ще улесните пазаруването си.

Ето пример за това какво може да включва един здравословен списък с хранителни стоки:

 • Плодове и зеленчуци: когато избирате пресни плодове и зеленчуци, опитайте се да търсите продукти, които са сезонни. Те ще бъдат по-свежи и по-вкусни. В допълнение към плодовете и зеленчуците може да вземете малко пресен чесън и лук. Много от рецептите за вечеря, които ще приготвите ще изискват една или дори повече важни съставки.
 • Фасул и зърнени храни: полезни са за нашата хранителна култура, защото са изключително богати на протеини и фибри.
 • Месо и/или морски дарове: те обикновено са в основата на нашия хранителен режим, така че това често е една от най-важните хранителни групи. Когато избирате какво да закупите се водете от Вашите лични предпочитания и вкус.
 • Яйца и млечни продукти: прясното млякото е важен продукт, ако обичате да си приготвяте зърнена закуска, също така можете да го добавяте в кафето си или когато готвите. Яйцата могат да се консумират за закуска, да се използват за приготвяне на печива и често присъстват в рецептите.
 • Замразени храни: те заместват свежите плодове и зеленчуци, когато отсъстват от кухнята Ви. Можете да ги добавяте лесно към различни рецепти. А баниците и пиците могат да Ви послужат за бързо решение за закуска, обяд или вечеря.
 • Макаронени изделия: подходящи са за бърза, лесна и вкусна вечеря и закуска.
 • Консервирани храни: лесно средство за приготвяне на вкусни рецепти и подходящи сосове към ястия.
 • Ядки и семена: незаменима храна от здравословното и рационално хранене на човек. Те съдържат много витамини, минерали и микроелементи, които са полезни за организма.
 • Подправки: без подправки храната няма да има този вкуса, който те придават.
 • Зехтин и олио: има много възможности за това каква мазнина да изберете. Зехтинът е чудесен избор – отличен източник на омега-3 мастни киселини.
 • Напитки: газирана вода, натурални сокове, високоалкохолни и нискоалкохолни напитки.
 • Разни: кафе, сушени плодове и черен шоколад.

Това е идеалният списък с хранителни стоки, пълен с всички основни неща. Той трябва да Ви помогне, ако сте начинаещи в готвенето или ако просто се чудите какво да закупите от магазина. Персонализирайте списъка спрямо Вашите предпочитания.

Ако желаете, можете да носите предварително избраното седмично меню вместо обикновен списък за пазаруване. То може да изброява съставките, от които се нуждаете, за да приготвите ястията, които сте планирали за следващата седмица.

Ако нямате предварително изготвено меню, разгледайте нашите съвети за вкусна и питателна храна за цялото семейство, където също Ви даваме насоки как лесно да отметнете и тази задача.

Важно е да проверите наличностите, които имате, за да направите пълен списък на това, от което се нуждаете преди да отидете на пазар. Това може да намали хранителните отпадъци и да гарантира, че разполагате с необходимите съставки за приготвяне на здравословни ястия.

Може да проверите какви намаления Ви предлагаме в седмичната брошура на BG Market, за да добавите промоционалните продукти от брошурата, които представляват интерес за Вас. Това ще Ви позволи да организирате списъка си по-рационално.

В идеалния случай е необходимо да се съсредоточите върху следното, когато пазарувате хранителни стоки:

 • да закупувате предимно храни, които сте сигурни, че ще консумирате, за да намалите хранителните отпадъци
 • да се придържате към Вашия списък или седмичен план за хранене доколкото това е възможно.

Започнете с пазара от щанда за плодове и зеленчуци и други нетрайни артикули от Вашия списък. След това преминете към продукти като ядки, пълнозърнести храни и консерви.

В забързаното ежедневие Ви е необходим верен помощник относно някои задачи. Затова и ние от BG Market Ви предоставяме възможността, да се възползвате от нашия онлайн магазин.  По този начин лесно можете да отмените тази задача за 15 минути вместо да губите време, отивайки на място във физическите магазини. Можете да си изберете кога да доставим продуктите Ви и да спестите време за нещо по-важно, като почивка след работен ден.

Когато сте готови със списъка за пазаруване, можете да разгледате нашия онлайн магазин и да поръчате всичко необходимо само в няколко стъпки или да посетите нашите физически магазини.