Полезни съвети, Празници, Традиции и обичаи

Време е за гроздобер

Време е за гроздобер - блог статия

Гроздоберът е едно от най-вълнуващите времена в годината за винопроизводителите, което бележи кулминацията на месеци на грижа и поддръжка на лозята и последните етапи от пътуването към крайния продукт. Винопроизводители и лозари изследват щателно лозята, като наблюдават промените в цвета и структурата на гроздовете. Те оценяват нивата на захарта, киселинността и развитието на танин, за да идентифицират оптималното време за прибиране на реколтата. Този процес на вземане на решения е деликатен баланс между изкуството на винопроизводството и тънкостите на природата. Целта е да се бере гроздето в идеалния етап на зрялост, като се гарантира, че получените вина притежават желаните вкусове, аромати и структура. Обикновено гроздоберът в България започва през края на август и продължава през септември и октомври. Точната дата на събиране може да варира в зависимост от конкретния регион, сортовете грозде, климатичните условия и редица други фактори. Винаги е добре да се консултирате с местните лозари или производители, за да определите кога гроздето е в пиковата си зрялост.

В България можем да се гордеем с уникални винени сортове, които не отстъпват на чуждите, като едни от най-известните са Памид, Димят, Мискет червен, Гъмза, Керацуда, Широка мелнишка лоза, Мавруд и др.

  • Памид е един от най-разпространения в миналото сорт грозде в България. Още древните траки са го отглеждали по нашите земи. Подходящ е за директна консумация и за производството на вино. Узрява през първата половина на септември и са издръжливи на суша, студ и гниене. От гроздето се получават светлочервени трапезни вина, които са подходящи за консумация веднага след ферментацията.
  • Димят е стар местен български винен сорт грозде. Узрява през втората половина на септември и се отличава с висока плодовитост. Основният му недостатък е ниската студоустойчивост, въпреки че има добра възстановителна способност. Използва се в две направления – за производство на бели трапезни сухи вина, които се характеризират със свежест, дискретен ванилов аромат и нежна киселинност, така и като висококачествен материал за конячен дестилат.
  • Мискет червен се отглежда от стари времена по нашите земи и се смята за стар български сорт. Късно зреещ, с много добра плодовитост. Узрява през втората половина на септември. По издръжливост на измръзване този сорт заема челна позиция сред местните сортове и превъзхожда редица чужди винени сортове. Мискет червен е сорт за получаване на висококачествени бели мискетови вина, но гроздето се използва и за консумация в прясно състояние.
  • Гъмза (наричан още Кадарка) е местен винен сорт грозде от стари времена, който вирее предимно в Северозападна и Централна Северна България. Узрява през втората половина на септември и не се отличава с особено интензивен цвят на виното. Получават се червени трапезни и десертни вина, които са плътни и хармонични, с преобладаващи аромати на вишна, череша, боровинки, къпини.
  • Керацуда е един великолепен сорт, от който се произвежда бяло вино. Гроздето узрява през втората половина на септември. Отглежда се в земите на Югозападна България. От този сорт се правят обикновени бели, трапезни вина.
  • Широка мелнишка лоза е местен сорт грозде за приготвяне на червени вина, който вирее само по долината на река Струма. Късно зреещ, бере се през октомври. Не се среща в останалите части на страната, защото узрява много късно. Младите вина са с наситен черешов цвят и аромат.
  • Мавруд е традиционен български винен сорт червено грозде, който се бере през втората половина на октомври. Считан е за един от най-старите, най-ценни и висококачествени местни сортове. Виното е уникално с неговия рубинено червен цвят, мек вкус и приятен аромат на къпина и зряла черница.

От векове насам, хората са се впечатлявали от красотата и благодатта на гроздобера, който не само предлага възможност за събиране на вкусни гроздове, но е и важно събитие във винопроизводството. Ние Ви предлагаме някои важни стъпки за подготовката на събитието:

1.    Оценете зрелостта на гроздето, която се измерва с нивата на захар, киселинност и танин, здравето на лозите и присъствието на болести или вредители. Ако са необходими мерки за подобряване на състоянието на лозето, го направете преди гроздобера.

2.    Изберете правилния момент. Проверете прогнозата за времето и изберете ден, в който няма да вали дъжд или да има твърде високи температури. Това ще осигури по-добри условия за работа и за качеството на гроздето.

3.    Уверете се, че разполагате с необходимите инструменти за бране. Това включва гроздоберни ножове, плетени кошници или кошове за съхранение, контейнери или бидони за пренасяне.

4.    Организирайте хората, които ще помагат в събирането на реколтата. Разпределете задачите, за да осигурите ефективност и гладко протичане на гроздобера.

5.    Покажете уважение и признателност към Вашите помагачи, защото това не е просто прибиране на реколтата, а една дългоочаквана емоция.

В много региони се спазват различни традиции и обичаи. Организират се празници и фестивали, които се превръщат във вълшебни моменти, когато се споделят истории, създават се нови приятелства и се отпразнува успешния гроздобер. В някои региони, събирането на реколтата е свързана с обреди и церемонии, които се провеждат преди, по време или след събирането на гроздето. Тези обичаи имат символично значение и са свързани с благодарност към природата. Една от най-известните традиции, свързани с гроздобера е тъпченето на гроздето с крака. Тази практика се е използвала в миналото за извличане на сок от гроздето, който по-късно се използва за производство на вино. В днешни дни този ритуал се използва предимно за демонстрационни или туристически цели.

В гроздобера се открива една по-специална връзка между човека и лозата. Гледайки как гроздето се превръща във вино, се създава не само напитка, но и история, култура и общност. Гроздоберът обединява хората в работата, в песента и веселието, като създава неповторима атмосфера от събуждането на зората до залеза на слънцето. Това е времето, когато се събират гроздоберачите от всички възрасти и професии, за да заложат своите усилия и знания в създаването на най-доброто вино.

Гроздоберът е не само процес на събиране на грозде, но и символ на съединение, наслада и благодарност. Той е времето, когато природата и човекът се преплитат в един вълшебен танц, за да създадат най-вкусното и вълнуващо вино. И така, с всяко събиране на грозде, се пише нова страница в историята на виното, която ще продължи да вълнува и вдъхновява поколенията напред. Гроздоберът е повод за радост и празнуване. То е времето, когато всички се събират около маси с изобилие от храна и вино.

Очакваме Ви в магазините на BG Market в Благоевград и Банско, където можете да опитате и да се насладите на различни вкусове вина от България и света, или да поръчате онлайн на www.bgm.bg