Празници, Традиции и обичаи

В подготовка за празника на християнското семейство

В подготовка за празника на християнското семейство

На 21-ви ноември българската православна църква отбелязва деня на християнското семейство по примера на Дева Мария, Божия син Исус и неговия земен баща – Йосиф. В нашето съвремие  смисълът се изразява в честването на семейството, узаконило връзката си в Църквата пред Господа и предназначението му като място, където всеки научава и се възпитава в християнски ценности и добродетели.

Прието е на този ден да се събере цялото семейство и на трапезата да се поставят храни, които нямат животински произход (напр. ястия с морски дарове), постна питка, вино, като накрая масата се остави неразтребена до следващия ден. Казва се молитва за здраве, хармония и разбирателство у дома. Представяме Ви рецепта за постна питка. Всички необходими продукти може да намерите в търговските обекти на BG Market или онлайн на www.bgm.bg

Необходими продукти: 500 гр. пресято брашно, ½ кубче прясна мая, 300 мл. хладка вода, 5 с.л. олио, 1 ч.л. захар, 1½ ч.л. сол, 100 гр. нарязани на ситно маслини, 50 гр. нарязани на ситно сушени домати, 2-3 стръка розмарин

Начин на приготвяне:

  1. Разбъркайте добре в купа водата, солта, захарта, 2 с.л. олио и маята, докато се разтвори маята. Добавете постепенно от брашното, докато започне да отлепя от стените на купата.
  2. Изсипете сместа на набрашнена повърхност и заедно с останалото брашно замесете меко тесто. Към готовото вече тесто добавете маслините и сушените домати, като замесите отново.
  3. Поставете в предварително намазнена с олио форма за печене и намажете отгоре тестото с останалото олио. Сложете в загрята на 50 градуса фурна за около 40 мин. да втаса.
  4. Добавете розмарина, като забучите в питката и след това усилете фурната на 180 градуса и печете около 30 мин. според спецификите й до готовност.

Продуктите за Вашата трапеза за деня на християнското семейство открийте при нас. Очакваме Ви в търговските обекти или онлайн на www.bgm.bg