Празници, Традиции и обичаи

Традиции и обичаи Тодоровден

Традиции и обичаи Тодоровден

Тодоровден е църковен празник, който се чества в събота от първата седмица на Великия пост. Почитта към св. Теодор е засвидетелствана още в ранните векове по време на гоненията на християните.

Празникът се отбелязва с тържествено почитане на коня и надбягвания с коне. Оттук идва и названието Конски Великден. При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията. Победителят в нея се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. Обредната трапеза за празника включва пита с мая, супа от гъби и „тудоровска леща“.

Представяме Ви рецепта на тудоровска леща. Всички необходими продукти може да намерите в търговските обекти на BG Market или онлайн на www.bgm.bg

Необходими продукти: 500 гр. леща, 1 стрък праз, 1 бр. морков, 2-3 с.л. доматено пюре, 1 бр. сушена червена чушка, 3 скилидки чесън, 1 глава лук, 1½ с.л. чубрица, 1½ с.л. джоджен, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, сол и черен пипер на вкус, 3-4 с.л. олио

Начин на приготвяне:

  1. Почистете и измийте лещата. Сложете я да заври в дълбок съд, но изхвърлете първата вода и отново я измийте.
  2. Сложете я отново на котлона да заври в 1.5 литра вода. Когато лещата заври, добавете към нея нарязаните на ситно кромид лук и морков. С тях оставете да къкри още 15 мин, след което добавете нарязаната на ситно червена чушка и скилидки чесън. Оставете така да къкри още 15 мин.
  3. Когато лещата е почти сварена, добавете към нея на ситно нарязаният праз лук и 3-4 супени лъжици олио. А след 5-6 минути добавете доматеното пюре, джоджена, червения и черния пипер със солта.
  4. Махнете тенджерата от котлона и добавете чубрицата, стрита между дланите Ви.

Всички продукти, които са Ви необходими за приготвянето на Вашата трапеза за Тодоровден ще ги откриете при нас. Очакваме Ви в търговските обекти или онлайн на www.bgm.bg