Празници, Традиции и обичаи

Традиции и обичаи на св. Мина

Традиции и обичаи на св. Мина

На 11-ти ноември българската православна църква чества свети Мина. Смята се за защитник на  болните, на войниците и военнослужещите. От името му, което на превод от гръцки означава „намирам“ при много български семейства е прието да го почитат като светец, който им помага да намерят и загубено или откраднато. Светецът също е почитан като закрилник на самотните жени, вдовици и неомъжени, пазейки тяхната чест. Жените, които искат да заченат, се молят на него и Богородица. Закрилник е и на младите семейства.

За празника на св. Мина се твърди също, че той повежда т.нар. „вълчи празници“ (от Архангеловден до Коледни Заговезни). Св. Мина е бил египтянин, изповядващ християнската вяра и служещ във войска. След като се оттегля от военна служба, се отдава на отшелнически живот и заживява с дивите зверове в гората. При преследванията на християните е посечен през 296 г.

Прието е на този ден да се събере цялото семейство и на трапезата да се поставят любими храни на членовете на дома, обреден хляб, сладкиши, вино. Казва се молитва за здраве, хармония и разбирателство у дома. Представяме Ви рецепта за баница с месо. Всички необходими продукти може да намерите в търговските обекти на BG Market или онлайн на www.bgm.bg

Необходими продукти: 1 пакет точени кори, 300 гр. свинско месо, 300 гр. пилешко месо, 250 гр. гъби печурки, 300 гр. кашкавал, 30 гр. лук, 30 мл. олио, 2 жълтъка, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Подгответе сместа за плънката, като загреете по 20 мл. олио в 2 отделни тигана. В единия изпържете нарязаното на малки хапки свинско месо, а в другия – нарязаното на малки хапки пилешко месо, като добавите сол и черен пипер на вкус на двете места. Когато са готови, поставете заедно в съд двата вида месо. През това време в единия тиган изпържите лука до златисто заедно с предварително измитите нарязани гъби печурки. Когато са почти готови добавете към готовото свинско и пилешко месо и разбъркайте добре.
  2. Загрейте фурната до 180 градуса C. Намазнете тавичката, в която ще печете баница с олио. Започнете да нареждате плънката между корите в следния ред: ред кори, ред плънка, поръсване с част от предварително настъргания кашкавал, и така до края, като най-отгоре завършите с кори. Разбъркайте в малка купичка двата жълтъка с остатъка от олиото и залейте баницата отгоре, за да придобие златист цвят при изпичане.
  3. Печете около 30-40 мин според спецификациите на Вашата фурна. Поръсете с капки студена вода и закрийте с кърпа за 10 мин.

Продуктите за Вашата трапеза за св. Мина открийте при нас. Очакваме Ви в търговските обекти или онлайн на www.bgm.bg