Празници, Традиции и обичаи

Традиции и обичаи Игнажден

Традиции и обичаи Игнажден

На 20-ти декември българската православна църква чества свети Игнатий Богоносец. Според християнската традиция се смята, че на този ден започват родилните мъки на Богородица.  Игнажден  се свързва с раждането на новото, с началото на прехода между старата и новата година.  Затова и толкова характерна е традицията за т.нар. „полязване“ – от това кой ще влезе пръв в къщата на този ден вещае каква ще бъде следващата година.

За трапезата се приготвят постни ястия. Поставя се сурово жито или просо, цели орехи, лук, туршия. Опичат се кравайчета или питка. Трапезата се прекадява с тамян. Представяме Ви рецепта за сусамени кравайчета. Всички необходими продукти може да намерите в търговските обекти на BG Market или онлайн на https://bgm.bg/  

Необходими продукти: 5 бр. яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 200 гр. кисело мляко, ½ ч.л. сода бикарбонат, 1 лимон, 3 к.ч. сусамено семе, 1 к.ч. пудра захар, брашно.

Начин на приготвяне:

  1. Разбийте четири от петте яйца с кристалната захар. След като сместа побелее добавете постепенно олиото.
  2. Към сместа прибавете и добре разбитото кисело мляко със сода, както и сок от лимон и настъргана кора. Замесете тесто с колкото е необходимо количество брашно.
  3. Полученото тесто разточете на кора с дебелина ½ сантиметър. Изрежете кравайчета, като използвате за тази цел две стъклени чаши с различна големина.
  4. Кравайчетата се намазват с останалото разбито яйце и поръсете със сусама.
  5. Наредете кравайчетата в намазнена тавичка и печете на 170 градуса до готовност. Изпечените кравайчета поръсете обилно с пудра захар.