Полезни съвети, Празници, Традиции и обичаи

Традиции и обичаи Ивановден

6 традиционни ястия, които да сервирате на

Християнската църква е отредила този ден за почит на пророк Йоан Кръстител или Предтеча, последният старозаветен пророк, който проповядвал за идването на Спасителя сред хората. Този празник е много почитан от българите и е наричан Ивановден. Изпълняват се обичаи и обредни практики, свързани с представата за чудотворната сила на кръстената на Йордановден вода. Свети Иван се приема традиционно от българите като покровител на кумството и побратимството.

Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. То включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Йоан като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

Много важна част от традициите, обичаите и ритуалите, е появата в ранно утро на маскирани мъже, които преминават от дом на дом с игри, музика и ритуали. Кукерските игри и ритуали са индивидуални за всеки район, целта им е да прогонят злите сили и да да донесат здраве и берекет за предстоящата година.

Днес Ви представяме и 6 традиционни ястия, които да сервирате на този ден:

I. Яйчено картофена салата с чеснов сос

Необходими продукти: 500 гр. картофи, 8 бр. яйца, 200 гр. колбас, 500 гр. чеснов сос, магданоз и сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. В подходящ съд изсипете сварените картофи и яйца, нарязани на кубчета.
  2. Нарежете колбаса на кубчета и го добавете при картофите.

Чеснов сос

Начин на приготвяне:

  1. Разбийте чесъна със солта и прясното мляко с помощта на пасатор.
  2. Добавете олиото на тънка струя, когато се получи гъст сос, добавете оцет или сок от 1 лимон.
  3. Прибавете чесновия сос в купата с картофите и разбъркайте добре.

II. Свинско с кисело зеле и ориз

Необходими продукти: 600 гр. свинско месо, ¼ кисела зелка, 150 гр. ориз, 1 бр. лук, олио, сол, черен пипер, червен пипер и дафинов лист на вкус

Начин на приготвяне:

  1. В тиган загрейте олио, запържете лука за 5 минути и посолете.
  2. Добавете месото и запържете за 10 минути.
  3. Прибавете ориза и гответе още 5 минути.
  4. В друг тиган запържете зелето в сгорещено олио за 20 минути.
  5. Добавете дафинов лист, черен и червен пипер.
  6. След което смесете киселото зеле с месото и ориза, добавете 200 милилитра гореща вода.
  7. Изсипете зелето в тава и изпечете на 220 градуса за 30 мин.

III. Боб с наденички в гювеч на фурна

Необходими продукти: 800 гр. бял боб, 8 бр. наденички, 1 бр. лук, 1 бр. червена чушка, 3 бр. моркови, 20 гр. брашно, джоджен, сол, черен и червен пипер, олио на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете лукът, морковите и чушката.
  2. Изсипете почистеният и измит боб в гювеч, прибавете и нарязаните зеленчуци.
  3. Добавете олио, джоджен и вода, затворете гювеча с капак и го поставете във фурната на 240 градуса за 120 мин.
  4. Запържете наденичките в тиган.
  5. За запръжката загрейте в тиган олио, след което добавете брашно и го запържете, като бъркате непрекъснато. Щом брашното се запържи, добавете червен пипер.
  6. Прибавете запръжката към боба и поръсете с пресен магданоз по желание.

IV. Баница с масло и сирене

Необходими продукти: 500 гр. кори за баница, 300 гр. сирене, 1 бр. кисело мляко, 4 бр. яйца, 1 ч.л. сода, 250 гр. краве масло

Начин на приготвяне:

  1. Намажете корите с затопленото масло и плънка от смесените кисело мляко, сода, яйца, сирене и масло.
  2. Можете да навиете или сложите една върху друга готовите кори.
  3. Изпечете на 180 градуса до готовност.

V. Сиромашки зелеви сарми с плънка от месо и сланина

Необходими продукти: 1 бр. кисело зеле, ½ кълцано свинско месо, ½ кг. ориз, 4 бр. праз, ½ кг. лук, 200 гр. сланина, 2 бр. зеленчуков бульон, черен и червен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете на ситно праза и лука и ги задушете в загрята мазнина. Добавете кълцаното свинско месо и нарязаната сланина.
  2. Когато плънката се задуши, сложете оризът и подправете със зеленчуковите бульони, черен и червен пипер.
  3. Със зелевите листа завийте сармите. Наредете в дълбока тенджера. Налейте зелев сок и притеснете с чиния.
  4. Гответе на тих огън до готовност.

VI. Домашен хляб с мая

Необходими продукти: 800 гр. брашно, 450 мл. топла вода, 1 бр. кубче прясна мая, 1 с.л. сол, 1 щипка захар

Начин на приготвяне:

  1. Пресейте брашното и с част от него, част от водата, захарта и маята направете каша за да активирате маята. Останалата част от водата и солта ги прибавяте към брашното. Когато маята шупне я прибавете и нея и месите гладко не лепнещо тесто.
  2. Поставете тестото в купа за да втаса за 1 час или докато удвои обема си.
  3. След това го премесете и го сложете в леко намазнена тавичка. Оформяте го по желание в самун или питка и го оставяте отново да втаса за около 30 мин. покрито с набрашнена кърпа.
  4. Тестото се слага в предварително загрята на 200 градуса фурна. Преди да го сложите направете няколко разреза с остър нож. Когато слагате да печете питката сложете на дъното на фурната малък съд с вода, за да има влага при печенето.

Всички продукти, които са Ви необходими за тези ястия ще ги откриете при нас.

Очакваме Ви в търговските обекти или онлайн на www.bgm.bg