Полезни съвети, Празници, Традиции и обичаи

Традиции и обичаи Трифон Зарезан

Традиции и обичаи Трифон Зарезан

Трифон Зарезан е български народен празник, на който се почита свети Трифон. По нов обичай се празнува на 01 февруари от лозари, градинари и кръчмари, а по стар – на 14 февруари, като на места в България и сега продължава да се чества по старому. Ето и малко повече информация за празника.

Той е включен в цикъл от 3 последователни дни, наречени Трифонци. Те се празнуват както следва: 1 февруари – Трифоновден, 2 февруари – Сретение Господне и 3 февруари – Свети Симеон. Трифоновден e обвързван с много обичаи, някои от които са запазени и до днес. Традицията повелява стопанката да стане рано сутрин и да омеси и опече обреден хляб, украсен с лозово листо. Освен питата задължително се приготвя и кокошка, пълнена с ориз или булгур. Тя слага всичко заедно с бъклица с вино в нова вълнена торба и така изпраща мъжа си на лозята. Там стопанинът се прекръства и с косера отрязва три пръчки от три корена. От пръчките се прави венец, който закичва на калпака си, а корените полива с донесеното вино, светена вода и поръсва с пепел, запазена от Бъдни вечер – този ритуал се нарича „зарязване“. След това всички се събират и избират „царя на лозята“, който най-често е най-щедрият и уважаван мъж в селото или този, през чието минало царуване лозята са се радвали на благоприятно време и плодородие. Окичван е с венец от здравец, чимшир и млади лозови филизи – ритуал, който отново ни напомня за древния тракийски бог Дионис.

Днес Ви представяме и 6 традиционни ястия, които да сервирате на този ден:

I. Питка

Необходими продукти: 600 гр. брашно, 1 бр. мая, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 с.л. олио, 200 мл. прясно мляко, 250 гр. краве масло, 2 бр. яйца

Начин на приготвяне:

  1. Разтворете маята в малко хладка вода и я направете на каша с няколко лъжици брашно. Разбъркайте добре и оставете да шупне на топло място.
  2. Към шупналата мая прибавете яйцата, зехтина, солта, захарта и млякото. С пресятото брашно омесете меко еластично тесто. Ако е необходимо добавете още малко брашно или съответно – мляко. Оставете тестото да втаса на топло докато удвои обема си.
  3. Разточете тестото върху набрашнена повърхност на правоъгълник и го намажете с мекото масло.
  4. Завийте правоъгълната кора на руло. Нарежете го на триъгълници или на шайби.
  5. Намажете с масло кръгла тавичка и подредете парчетата по края.
  6. В средата сложете три или повече парчета, за да се оформи цвете.
  7. Намажете питката с разбито яйце и я оставете за още 30 минути да втасва. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

II. Пълнена кокошка с булгур

Необходими продукти: 1 бр. кокошка, 3 к.ч. булгур, 1  к.ч. олио, ½ прясно зеле, черен пипер, 2 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. чубрица

Начин на приготвяне:

  1. Сложете в подходящ съд булгура, след което го залейте с вряла вода и добавете нарязаното на ивици зеле. Към тях добавете олио и подправките и задушете на слаб огън.
  2. След като е готова плънката напълнете кокошката с нея и я зашийте.
  3. На дъното на съда в който ще готвите ястието изсипете останалото зеле и върху него сложете кокошката. Сипете равни части вода и зелев сок в съда и гответе до готовност.

III. Пълнени чушки с ориз

Необходими продукти: 10 бр. чушки, 3 бр. праз, 4 бр. домати, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. брашно, 1 ч.ч. ориз, 4 скилидки чесън, 3 бр. дафинов лист, ½ к.ч. олио

Начин на приготвяне:

  1. Почистете и измийте добре ориза, а праза нарежете на ситно. В дълбок тиган или в тенджера изсипете подготвеното олио, след което към него добавете праза и нарязания на ситно чесън и разбъркайте добре за около минута. Към тях добавете и ориза и отново разбъркайте. След като оризът набъбне и стане прозрачен, добавете ½ чаена лъжица сол, червен пипер и разбъркайте. Към сместа с ориза добавете 1 чаена чаша вода и оставете да къкри под капак на слаб огън докато поеме водата.
  2. За да напълните чушките използвайте чаена лъжица и пълнете всяка чушка не догоре, а на ¾ от обема ѝ, тъй като при печенето оризът ще набъбне. Отворите на напълнените чушки потопете в брашно.
  3. В тавата, в която ще печете чушките изсипете консервата домати. Добавете останалата ½ чаена лъжица сол, две супени лъжици олио и дафиновия лист и разбъркайте. Добавете още една чаша вода и наредете напълнените чушки в тавата. Печете постните чушки с ориз в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 90 минути.

IV. Салата с моркови, целина и червено цвекло

Необходими продукти: 3 бр. моркови, ½ глава червено цвекло, 2 с.л. слънчогледови семки, 2 с.л. лимонов сок, ¼ целина, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. орехи

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и обелете зеленчуците. След това ги настържете на едро ренде.
  2. Овкусете ги с лимоновия сок и подправките и разбъркайте.
  3. Преди сервиране поръсете със семената и орехите.

V. Бон филе с бейби спанак

Необходими продукти: 500 г бон филе, 1 бр. лук, 130 мл. вода, 250 мл. течна сметана, бейби спанак количество по желание, подправки на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете месото на тънко, посолете и поръсете с черен пипер. Запържете в тиган с малко зехтин от двете страни. По средата на пърженето добавете към месото и ситно нарязан лук, както и водата и сметаната.
  2. Щом заври добавете и спанака. Оставете да се готви на бавен огън за 10 минути.

VI. Кекс с червено вино

Необходими продукти: 3 бр. яйца, 1 ч.ч. захар, 2/3 ч.ч. какао, 1/3 к.л. сол, 4 с.л. захар, 150 гр. крема сирене, 100 гр. плодове по избор, 120 гр. меко краве масло, 1 ч.ч. червено вино, 1 ½ ч.ч. брашно, 2 ч.л. бакпулвер.

За глазурата: 100 гр. заквасена сметана, 2 бр. ванилия

Начин на приготвяне:

  1. В купа пресейте брашното, бакпулвера и какаото, добавете солта и разбъркайте. С помощта на миксер разбийте мекото краве масло, заедно със захарта, добавете и яйцата. При непрекъснато разбиване малко по малко добавете сместа с брашното към течната смес, като добавяте и от виното. Сместа изглежда леко пресечена, но това е нормално.
  2. Намажете форма за печене с мазнина и изсипете готовата смес в нея. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути.
  3. Разбийте заквасената сметана със захарта за 2-3 минути. След това добавете и крема сиренето и разбийте докато се получи гладък крем. Намажете изстиналия кекс с крема и украсете със сезонни плодове.

Всички продукти, които са Ви необходими за тези ястия ще ги откриете при нас. Очакваме Ви в търговските обекти или онлайн на www.bgm.bg