Празници, Традиции и обичаи

Традиции и обичаи на Лазаровден

Традиции и обичаи на Лазаровден

Лазаровден е християнски празник, който се отбелязва 8 дни преди Великден и ден преди Цветница. Носи името на свети Лазар, възкресен от Исус Христос.

Според народните обичаи се изпълнява обичая Лазаруване. Поверието гласи, че млади жени в народни носии – „лазарки“ берат цветя и сплитат венци. Обикалят по къщите, пеят песни, танцуват и благославят за здраве, щастие, плодородие и благополучие. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, плодове, пари и дребни подаръци. В миналото на този ден момците са искали ръката на своята избраница.  

На този ден на трапезата се поставят различни ястия и салати с пролетни зеленчуци – коприва, лапад, спанак и други. Слага се също жито за покойниците. Представяме Ви рецепта на баница с лапад. Всички необходими продукти може да намерите в търговските обекти на BG Market или онлайн на www.bgm.bg

Необходими продукти: 1 пакет точени кори, 6 връзки лапад, 400 гр. кисело мляко, 6 бр. яйца, 300 гр. сирене, 1 ½  ч.ч. прясно мляко,  ½ ч.ч. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат.

Начин на приготвяне:

  1. Смесете и разбъркайте 5 от яйцата, сиренето, киселото мляко, 1 ч.ч. прясно мляко, содата и ½ ч.ч. олио.
  2. Изчистете лапада от средната жилка и поставете в кипяща вода за минута, за да се попари.
  3. В предварително намазнена тава сложете 2 листа от корите, върху които сложете от сместа със сиренето и млякото, плътен слой с листа от лапада и няколко капки олио. Тази стъпка се повтаря докато корите и сместа свършат.
  4. Последния лист от корите намажете с олио и разрежете с нож на парчета. Залива се с предварително разбъркани 1 бр. яйце и ½ ч.ч. прясно мляко.
  5. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-40 минути според спецификите на Вашата фурна.

Всички продукти, които са Ви необходими за приготвянето на Вашата трапеза за Лазаровден ще ги откриете при нас. Очакваме Ви в търговските обекти или онлайн на www.bgm.bg