Лазаровден е християнски празник, който се отбелязва 8 дни преди Великден и ден преди Цветница. Носи името на свети Лазар, възкресен от Исус Христос.
Според народните обичаи се изпълнява обичая Лазаруване. Поверието гласи, че млади жени в народни носии – „лазарки“ берат цветя и сплитат венци. Обикалят по къщите, пеят песни, танцуват и благославят за здраве, щастие, плодородие и благополучие. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, плодове, пари и дребни подаръци. В миналото на този ден момците са искали ръката на своята избраница.
На този ден на трапезата се поставят различни ястия и салати с пролетни зеленчуци – коприва, лапад, спанак и други. Слага се също жито за покойниците. Представяме Ви рецепта на баница с лапад. Всички необходими продукти може да намерите в търговските обекти на BG Market или онлайн на www.bgm.bg
Необходими продукти: 1 пакет точени кори, 6 връзки лапад, 400 гр. кисело мляко, 6 бр. яйца, 300 гр. сирене, 1 ½ ч.ч. прясно мляко, ½ ч.ч. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат.
Начин на приготвяне:
- Смесете и разбъркайте 5 от яйцата, сиренето, киселото мляко, 1 ч.ч. прясно мляко, содата и ½ ч.ч. олио.
- Изчистете лапада от средната жилка и поставете в кипяща вода за минута, за да се попари.
- В предварително намазнена тава сложете 2 листа от корите, върху които сложете от сместа със сиренето и млякото, плътен слой с листа от лапада и няколко капки олио. Тази стъпка се повтаря докато корите и сместа свършат.
- Последния лист от корите намажете с олио и разрежете с нож на парчета. Залива се с предварително разбъркани 1 бр. яйце и ½ ч.ч. прясно мляко.
- Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-40 минути според спецификите на Вашата фурна.
Всички продукти, които са Ви необходими за приготвянето на Вашата трапеза за Лазаровден ще ги откриете при нас. Очакваме Ви в търговските обекти или онлайн на www.bgm.bg