Празници, Традиции и обичаи

Традиции и обичаи Илинден

Традиции и обичаи Илинден

На 20 юли църквата чества паметта на свети Илия, който е считан за пророк, понеже  предсказва идването на Исус Христос. Според свещеното слово, описано в Библията, той е единственият пророк, чийто земен живот не приключва със смърт, а е отнесен на небето от огнена колесница, теглена от огнени коне. Илинден е сред най-обичаните летни празници, отбелязвани по време на жътва и вършитба. Поверието гласи, че на този ден не трябва да се работи дори и вкъщи, може единствено да се приготвя храна.

По стар български обичай на Илинден се готви най-старият петел, особено ако в дома има именик. Също така се замесват и обредни хлябове, наречени “боговица” и “колач за св. Илия”. Семейството се събира около празничната трапеза, а най-възрастният я прикадява. Стопаните правят курбан от бик, овен или вол. Според народните вярвания набраните билки на Илинден са особено лековити и помагат при болки в очите, висока температура и гнойни рани. Счита се още, че ако човек се изкъпе на празника, няма да го лови мълния. Има поверие, че на Илинден морето взема жертви, затова и се препоръчва да сме особено внимателни. 

Представяме Ви рецепта за колач за св. Илия. Всички необходими продукти може да намерите в търговските обекти на BG Market или онлайн на www.bgm.bg.

Необходими продукти: 1 кг. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 ч.ч вода, 2 с.л. олио, 1 пакетче мая за хляб, 1ч.л. сол, 1 жълтък

Начин на приготвяне:

  1. Намачкайте с вилица сиренето. Добавете към него 1 с.л. масло. Разтворете маята в малко затоплено мляко, изсипете в предварително направено кладанче в брашното, добавете вода, останалото млякото, олиото, солта и замесете в тесто.
  2. Оформете питка и оставете да втаса.
  3. Намажете с разбит жълтък и оставете и изпечете на 180 градуса C според спецификите на Вашата фурна.

Всички продукти, които са Ви необходими за приготвянето на Вашата трапеза за Илинден ще ги откриете при нас. Очакваме Ви в търговските обекти или онлайн на www.bgm.bg.