Полезни съвети, Празници, Традиции и обичаи

Традиции и обичаи Баба Марта

Традиции и обичаи Баба Марта

Един от най-традиционните и обичани български празници е именно Баба Марта. На този празник се закичваме с усукани бели и червени конци за здраве и благополучие. Обичаят е характерен и за други балкански страни, а по света, където има българи, също хората украсяват в бяло и червено. Бялото на мартеницата символизира чистота, мъжкото начало, силата, а червеното – кръвта, женското начало, здравето.

Традицията повелява на първия ден от март най-старата жена в семейството да закичва отляво на гърдите или да връзва на ръцете бял и червен конец за здраве, благополучие, късмет и против зли сили. Мартеници се носят до настъпването на пролетта – появата на първата прелетна птица или първото цъфнало дърво. След това се връзват на клоните на цъфнало дърво или се скриват под камък. На някои места закичват с мартеници домашните животни, пускат по местната река и вплитат и други цветове освен основните два с допълнителна символика. Също така се украсява къщата. Празникът носи пожелание за здраве и плодородие в началото на възобновяване на природата. Свързан е с древни езически истории и битуват няколко легенди за произхода на празника.

В днешно време освен традиционните мартеници се приготвят различни ястия в бяло и червено като символ на мартеницата. Особено сладките курабии, кексчета, меденки, торти и пасти радват децата, но може да приготвите също салати, разядки, ястия за основно ястие в бяло и червено. Достатъчно Ви е малко въображение и продукти, които може да закупите от нашия онлайн магазин на www.bgm.bg На трапезата освен ястията е хубаво да украсите с кокичета и по средата да сложите вкусна питка с бял и червен конец на нея. Днес Ви представяме рецепта как да я подготвите.

Необходими продукти: 320 мл. хладко прясно мляко, 1 бр. жива мая, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, 5 с.л. кисело мляко, 5 с.л. олио, 3 бр. яйца, 800-900 гр. брашно.

Начин на приготвяне:

  1. Смесете млякото с маята, захарта и 2 с.л. брашно. Оставете да шупне, след което към сместа добавете останалите продукти и брашно, докато се заформи тесто.
  2. Преместете тестото в тава или на удобно място и започнете да месите, като постепенно добавяте брашно. Месете продължително до оформяне на хубаво и меко тесто.
  3. Когато е готово преместете в подходящ съд, той трябва да бъде голям, защото тестото утроява обема си. Оставете за 90 минути в топло помещение.
  4. Разделете на 4 топки, като всяка трябва да е с различна големина. Вземете най-голямата и я разделете на 5 равни части. Всяка част разточете на кръгла кора, намажете с олио и върху нея наредете другите кори.
  5. Питката можете да оформите по Ваше желание. Преди да сложите във фурната я намазвате със смес от жълтък, олио и мляко.
  6. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
  7. След като е готова намазвате с масло.

Всички продукти, които са Ви необходими за приготвянето на Вашата трапеза за Баба Марта ще ги откриете при нас. Очакваме Ви в търговските обекти или онлайн на www.bgm.bg