Здравословен начин на живот, Полезни съвети

По време на коледните пости

По време на коледните пости

Освен очакването за предстоящите празници и атмосферата, в която се потапяме, има хора, които намират за добре като част от цялата подготовка за Рождество да преживеят постното време по един по-особен начин. Постите най-често са свързани с това да се откажем от определени храни. Те съпътстват цялото предколедно време и започват на 15 ноември, като завършат на Бъдни вечер включително, когато по традиция приготвяме за трапезата постни ястия. Има малки изключения на определeни празници от християнския календар по време, на които е позволена консумацията на различна храна, от тази определена и характеризирана като постна.

Съществуват строги правила за провеждането на коледни пости и кога какво може да се консумира. По това време е необходимо да набавяме за организма си, алтернативи на белтъчини, като различни видове варива – боб, леща, нахут, булгур, ориз; макаронени изделия без наличието на яйца, заместители на млечните продукти, соеви продукти, плодове, зеленчуци, гъби, ядки и семена. Препоръчителна е употребата на зехтин.

Представяме Ви няколко рецепти, които може да подготвяте по време на коледните пости:

Крем супа с праз лук

Необходими продукти: 3-4 стръка праз, 1-2 бр. картофи, 2-3 с.л. зехтин, 2 с.л. брашно, 6 ч.ч. зеленчуков бульон, магданоз за гарниране, черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне:

  1. Задушете на ситно нарязания праз в маслото до прозрачност. Прибавете брашното и запържете като бъркате енергично за 3-4 мин.
  2. Добавете бульона. След като заври прибавете едро нарязаните картофи и намалете котлона. Варете на слаб огън около 20 мин. Овкусете със сол и черен пипер.
  3. Свалете от огъня и пасирайте сместа. Сервирайте гореща, гарнирана с 2-3 листенца магданоз.

Крем супа тиква

Необходими продукти: За 8 порции – 400 гр. тиква, 3 бр. картофи, 3 бр. моркови, ½ броколи, 1 глава лук, 1 ч.л сол, джинджифил, 1 връзка копър, 100 гр. тофу сирене, 1-2 с.л маргарин, тиквено семе за гарниране

Начин на приготвяне: 

  1. Поставете обелените и нарязани на едро продукти (тиква, картофи, моркови, броколи и лук) в дълбока тенджера с около 2/3 вода.
  2. Пуснете котлона на средна към силна степен докато загрее и поставете тенджерата с продуктите. След приблизително 10 минути може да намалите котлона. Оставете да ври под капак един час без да се отваря, за да може супата да запази ароматите на всички продукти.
  3. След като са сварени добре продуктите, към супата добавете връзка копър, сол и джинджифил на вкус, тофу сиренето и маргарина.
  4. Сервирайте крем супата гореща, гарнирана със тиквено семе. Можете да добавите и крутони по желание.

Бобена яхния

Необходими продукти: 2 ч.ч. боб, 1 глава лук, ½ ч.ч. олио, 1 ч.л. джоджен, 2 бр. морков, 4 скилидки чесън, 2 ч.л. червен пипер, 2 бр. домати или 1бр. консерва домати

Начин на приготвяне:

  1. Накиснете боба в студена вода за няколко часа. Излейте старата вода и налейте друга, сложете на котлона. След като бобът заври отново сменете водата. След като смените водата налейте толкова вода, че да покрие боба с един пръст и сложете на котлона.
  2. Почистете и нарежете на дребно лука и морковите и добавете половината от тях към врящия боб. Добавете и скилидките чесън, джоджена, както и половината олио. Оставете боба да ври на слаб огън до пълно сваряване. Времето необходимо за сваряване на боба зависи от сорта и качеството му. След като е почти готов добавете, измитите, обелени и нарязани на ситно домати и щипка сол.
  3. В тиган изсипете останалото олио, и след като се сгорещи, добавете и останалата половина от нарязаните лук и моркови, червения пипер. Разбъркайте за около 20-30 секунди, след което добавете към боба.

Праз с ориз на фурна

Необходими продукти: 500 гр. праз лук, 150 гр. ориз, 200 гр. домати, 150 гр. маслини, 100 мл. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете праза на ситно и го задушете в мазнина с малко вода и червения пипер.
  2. След това добавете нарязаните на дребно домати и задушете за около 10-тина минути.
  3. Добавете 2 ч.ч. вода и след като заври добавете ориза. Варете още няколко минути, след което прехвърлете в тава.
  4. Поръсете с маслини и печете на 180 градуса до готовност.

Пай с тиква

Необходими продукти:

За тестото: 250 гр. маргарин, 1 с.л. захар, 2 ½ ч.ч. брашно, ½ ч.л. сол, 1 пакетче ванилия, 6 с.л. вода

За плънката: 1 кг. настъргана тиква, ½ ч.ч. захар, 1 ч.л. канела, 200 гр. орехови ядки

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа пресейте брашното, добавете към него солта, захарта, ванилията, както и  водата и маргарина. От тези съставки омесете маслено тесто, което е необходимо да оставите на студено в хладилник за 30-40 минути, за да стегне.
  2. Докато тестото е в хладилника, пригответе плънката. Разбъркайте добре тиквата с канелата, захарта и наситнените орехи.
  3. От готовото маслено тесто отделете ⅓, а останалите ⅔ разточете на блат. Този блат поставете във форма за пай или по-малка тавичка. Изсипете плънката на равномерен пласт, а от останалото тесто изрежете ленти и наредете върху плънката.
  4. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути.

Ябълков пай

Необходими продукти:

За тестото: 250 гр. маргарин, 1 с.л. захар, 2 ½ ч.ч. брашно, ½ ч.л. сол, 6 с.л. вода

За плънката: ½ ч.ч. захар, 2 с.л. нишесте, 2 с.л. лимонов сок, 1 кг. ябълки, 1 ч.л. канела, 1/3 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа пресейте брашното, добавете към него солта, захарта, както и студената вода и маргарина. От тези съставки омесете маслено тесто, което е необходимо да оставите на студено в хладилник за 30-40 минути, за да стегне.
  2. Докато тестото е в хладилника, пригответе плънката. Измийте и нарежете ябълките на дребни кубчета, без да ги белите. Разбъркайте ги добре с канелата, сложете ги в тенджера, добавете водата и варете около 10-15 минути, докато поомекнат. Разбъркайте захарта с нишестето и ги добавете към ябълките. Добавете също така и лимоновия сок и при непрекъснато бъркане варете сместа за около 5-8 минути докато се сгъсти. Готовата смес оставете на страна, за да се охлади.
  3. От готовото маслено тесто отделете ⅓, а останалите ⅔ разточете на блат. Този блат поставете във форма за пай или по-малка тавичка. Изсипете охладената ябълкова плънка на равномерен пласт, а от останалото тесто изрежете ленти и наредете върху плънката.
  4. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути.

Личните мотиви на човек за постене са различни. Едни го правят, за да се пречистят духовно. За други причината е физическа детоксикация. При нас може да откриете продукти, с които да приготвят постните ястия и да се подготвите за предстоящите светли празници. Очакваме Ви в търговските обекти или онлайн на www.bgm.bg, от където може да напазарувате продукти за Вашата трапеза и стоки за дома.