Здравословен начин на живот, Полезни съвети

Летни плодове и ползите от тяхната консумация

блог статия: Летни плодове и ползите от тяхната консумация

Представяме Ви някои от летните плодове, които по-лесно можете да откриете по нашите географски ширини и да се възползвате от ползите от консумацията им. Заповядайте да пазарувате в обектите на BG Market или онлайн на www.bgm.bg, където ще откриете голямо разнообразие на хранителни продукти, стоки за дома и офиса. Ето нашия списък:

7 ползи от консумацията на ягоди:

  1. Ягодите са сред най-добрите източници на антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес
  2. Съдържат витамин С за поддържане на здрава имунна система
  3. Могат да намалят кардиометаболитните рискове от инфаркт и диабет и имат благоприятен ефект върху здравето на сърцето
  4. Ягодите могат да поддържат когнитивната функция и да намалят риска от деменция
  5. Подобряват нивата на холестерола, което може да намали риска от сърдечни заболявания
  6. Съединенията, открити в ягодите, могат да намалят хроничното възпаление, което в много случаи придружава сърдечни заболявания, рак, диабет, артрит и други заболявания
  7. Ягодите действат като пробиотик, което е полезно за здравето на червата.
7 ползи от консумацията на ягоди

7 ползи от консумацията на череши:

  1. Черешите са източник на витамин С, калий, фибри и други хранителни вещества, от които тялото Ви се нуждае. Те също са добър източник на фибри, което помага да поддържате храносмилателната си система здрава, като подхранвате полезните бактерии на червата
  2. Богати на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, което може да помогне за борба с оксидативния стрес – състояние, което е свързано с множество хронични заболявания и преждевременно стареене
  3. Могат да помогнат за облекчаване на мускулната болка, увреждане и възпаление, предизвикани от упражнения
  4. Черешите са вкусен начин да защитите сърцето си – консумацията им е свързана с намален риск от сърдечни заболявания
  5. Поради мощните им противовъзпалителни ефекти, черешите могат да намалят симптомите на артрит и подагра
  6. Подобряват качеството на съня поради съдържанието им на мелатонин –  вещество, което помага да регулирате цикъла на сън-събуждане
  7. Имат невероятен вкус и могат да бъдат включени в различни кулинарни рецепти.
7 ползи от консумацията на череши

9 ползи от консумацията на кайсии:

  1. Те са много питателни и съдържат повече от основни витамини и минерали. Освен това, този плод е приличен източник на бета каротин, лутеин и зеаксантин, всички от които са мощни антиоксиданти и помагат в борбата със свободните радикали в тялото Ви. С ниско съдържание на калории и мазнини, като същевременно са отличен източник на витамини А и С
  2. Богати на антиоксиданти, те са висока концентрация на полифенолни антиоксиданти, наречени флавоноиди, за които е доказано, че предпазват от заболявания, включително диабет и сърдечни заболявания. Тези съединения работят за неутрализиране на свободните радикали, които са вредни съединения, които увреждат клетките на организма и причиняват оксидативен стрес. Оксидативният стрес е свързан със затлъстяването и много хронични заболявания, например сърдечните
  3. Кайсиите съдържат множество съединения, които са от съществено значение за здравето на очите, включително витамини А и Е. Витамин А играе жизненоважна роля за предотвратяване на нощната слепота, разстройство, причинено от липса на леки пигменти в очите, докато витамин Е е мастноразтворим антиоксидант, който влиза в очите Ви директно, за да ги предпази от увреждане на свободните радикали
  4. Кайсиите са естествено високо съдържание на антиоксиданти, които предпазват от увреждане на околната среда, от слънчева светлина, замърсяването и цигарения дим. Тези съединения намаляват риска от бръчки и слънчево изгаряне
  5. Добър източник са на разтворими фибри, които захранват  здравословните бактерии на червата и могат да засилят здравето на храносмилането
  6. Консумирането на богати на калий храни, като кайсии, може да помогне за предотвратяване на високо кръвно налягане и намаляване на риска от инсулт
  7. Подобно на повечето плодове, кайсиите са с високо съдържание на вода, което може да помогне за регулиране на кръвното налягане, телесната температура, здравето на ставите и сърдечната честота
  8. Кайсиите могат да помогнат за предпазване на черния дроб от оксидативен стрес
  9. Както пресни, така и сушени, кайсиите правят бърза, вкусна закуска и лесно допълнение към любимото Ви хранене. Можете да ги добавите към хранителния си режим си по различни начини.
9 ползи от консумацията на кайсии

Вишните се използват от векове в традиционната медицина заради своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Днес те се радват не само на аромата си, но и заради потенциалните си ползи за здравето. Разглеждаме 6 ползи от консумацията на вишни:

  1. Намаляват възпалителните процеси в организма. Те са с високо съдържание на съединения, наречени антоцианини, за които е доказано, че имат противовъзпалителни свойства. Консумирането на вишни може да помогне за намаляване на възпалението и свързаните с тях състояния като артрит, подагра и мускулна болезненост
  2. Богати на антиоксиданти, те могат да помогнат за предпазване от сърдечно-съдови заболявания чрез намаляване на оксидативния стрес, намаляване на кръвното налягане и подобряване на нивата на холестерола
  3. Подобряват съня. Вишните са естествен източник на мелатонин, хормон, който регулира циклите на сън-събуждане. Консумирането им под формата на сок или добавки може да помогне за подобряване на качеството и продължителността на съня
  4. Подпомагат за намаляване на мускулната болезненост и ускоряване на възстановяването след упражнения
  5. Помагат за здравето на мозъка. Съединенията в тях могат да помогнат за предпазване от когнитивен спад, свързан с възрастта, чрез намаляване на оксидативния стрес и възпалението в мозъка
  6. Подпомагат здравето на червата. Вишните са добър източник на фибри, който поддържа здравето на червата чрез насърчаване на растежа на полезните бактерии на червата и подобряване на храносмилането.
6 ползи от консумацията на вишни

10 ползи от консумацията на черници:

  1. Подобряват храносмилателното здраве. Черниците съдържат добро количество диетични фибри, от които тялото ни се нуждае за улесняване на правилното храносмилане и движението на храната през храносмилателния тракт. Препоръчително е да добавите няколко черници към хранителния режим за тонизиране на тялото
  2. Контролират нивата на кръвната захар. Въглехидратите в черниците превръщат захарта в глюкоза, като по този начин осигуряват енергия на клетките
  3. Намаляват риска от рак, понеже са пълни с антиоксиданти и също съдържат ресвератрол, за който е известно, че има свойства против рак и по този начин спомага за борба с рака на дебелото черво, рак на кожата, рак на простатата и щитовидната жлеза
  4. Подобряват кръвообращението. Богати са на антиоксиданти, които подобряват функционирането на кръвоносните съдове, като ги разширяват. Това води до свободен поток от кръв от сърцето към други части на тялото, като по този начин се гарантира контрол на кръвното налягане. Освен това черниците са богати на желязо и наличието на такова насърчава производството на червени кръвни клетки. Полифенолите, присъстващи в черниците, поддържат здрави кръвоносните съдове и съдържанието на калий поддържа ниско кръвното налягане
  5. Подобряват имунитета. Освен това съдържат и витамин C
  6. Подпомагат изграждането на костната тъкан. Комбинацията от витамин К, калций и желязо е най-добрата за изграждане на силни костни тъкани и кости. А черниците са богати на всички тях. Тези хранителни вещества помагат да се да се предотвратят костни нарушения като остеопороза и артрит
  7. Насърчават здравето на мозъка, като го поддържат млад и бдителен и дори помагат в борбата с болестта Алцхаймер
  8. Насърчава здравето на черния дроб, като го укрепват. Консумирането на черници също увеличава приема на желязо и дава на тъканите Ви кислорода, от който се нуждаят, а също помагат за поддържане на здравето на черния дроб. При консумация те подхранват и пречистват кръвта в черния дроб
  9. Подпомагат борбата с грипа и инфекциите. Те съдържат рибофлавин (известен още като витамин В2), който предпазва тъканите от свободни радикали и помага за прехвърляне на кислород в цялото тяло
  10. Богати на противовъзпалителни средства за борба с оксидативния стрес.
10 ползи от консумацията на черници

10 ползи от консумацията на пъпеш:

  1. Богат на хранителни вещества и антиоксиданти, включително бета-каротин, фитоен, кверцетин и кофеинова киселина
  2. Помага за намаляване на кръвното налягане поради високото му съдържание на калий и ниско на натрий
  3. Съдържа множество хранителни вещества, които са жизненоважни за здравето на костите, включително фолат, витамин К и магнезий
  4. Редовната консумация на пъпеш е свързано с по-нисък риск от диабет и с това здравословни усложнения
  5. Добър за хидратиране след тренировка, по време на болест или ако просто се опитвате да останете хидратирани през целия си ден
  6. Богат на витамин С, което насърчава производството на колаген и може да предпази кожата Ви от увреждане на слънцето
  7. Чудесна храна, която да добавите към хранителния си режим, докато се приготвяте за тазгодишния студен сезон
  8. Съдържа фибри – хранителни вещества, за което се знае, че поддържат здравословно храносмилане
  9. Съдържа лутеин и зеаксантин, два антиоксиданти, за които е известно, че поддържат здрави очи и зрение
  10. Може да се добави към голямо разнообразие от ястия.
10 ползи от консумацията на пъпеш

9 ползи от консумацията на диня:

  1. Помага да останете хидратирани, за да може тялото Ви да функционира правилно. Освен това, поради високото си съдържание на вода, динята има ниска калорична плътност, което помага за управлението на теглото, като Ви държи по-сити за по-дълго време
  2. Съдържа различни хранителни вещества, включително калий, магнезий и витамини А и С. Освен това има наличие на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, които могат да повредят клетките, ако се натрупат в тялото Ви
  3. Съдържа растителни съединения, които могат да се борят с определени форми на рак
  4. Ликопенът и цитрулинът в динята спомагат за здравето на сърцето чрез понижаване на кръвното налягане и холестерола
  5. Намалява възпалението и оксидативния стрес, който е ключов двигател на много хронични заболявания
  6. Помага за предотвратяване на макулната дегенерация – често срещан проблем с очите, който може да причини слепота при възрастните
  7. Цитрулинът в динята подобрява ефективността на упражненията и намаляване на мускулната болезненост. Това съединение помага да се разширят кръвоносните съдове, така че сърцето да не е необходимо да работи толкова усилено, за да изпомпва кръв през тялото
  8. Витамините А и С, които се намират в динята, са важни за здравето на кожата и косата
  9. Подобрява храносмилането. Динята съдържа много вода и малко количество фибри, като и двете са необходими за здравословно храносмилане.
9 ползи от консумацията на диня

Къпините се считат за суперхрана и предлагат много ползи за здравето. Те съдържат полезни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. С ниско съдържание на калории, въглехидрати и мазнини са, могат да се борят с рака и да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания. Разглеждаме 6 ползи от консумацията на къпини:

  1. Те са пълни с витамини и минерали като С, К и манган, с високо съдържание на фибри и могат да засилят здравето на мозъка. Днес разглеждаме 6 ползи от консумацията им:
  2. Къпините изобилстват от витамин С, който действа като антиоксидант и намалява оксидативния стрес в организма, който може да доведе до рак
  3. С високо съдържание на фибри са, което помага за намаляване на холестерола, регулация на червата, управление нивата на кръвната захар. Освен това консумацията им Ви кара да се чувствате по-сити за по-дълго време
  4. Чудесен източник на витамин К, който помага за образуването на кръвен съсирек при кървене и играе роля в костния метаболизъм
  5. С високо съдържание на манган, който е жизненоважен за развитието на здравословното състояние и здравата имунна система. Манганът също може да помогне за предотвратяване на остеопороза, да управлява нивата на кръвната захар и да намали епилептичните пристъпи
  6. Засилва здравето на мозъка. Консумацията на горски плодове като къпини може да подобри здравето на мозъка и да помогне за предотвратяване на загубата на памет, причинена от стареенето. Антиоксидантите в тях помагат в борбата със свободните.
6 ползи от консумацията на къпини

7 ползи от консумацията на малини:

  1. Богати на хранителни вещества. Витамин С в малините увеличава способността за изгаряне на мазнини в тялото Ви. Съдържа също така манган, калций и витамин К, които играят роли в здравето на костите. Доставят и по-малки количества витамини Е, витамини от В, магнезий, мед, желязо и калий
  2. С ниско съдържание на захар са
  3. Богати на антиоксиданти против стареене
  4. Съдържат антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които могат да помогнат за предпазване от рак
  5. С високо съдържание на фибри са
  6. Спомагат за предотвратяване на диабет – консумацията на повече малини намалява количеството инсулин, необходимо за управление на нивата на кръвната захар
  7. Изострят паметта. Малините помагат за противодействие на оксидативния стрес, дисбаланс между увреждането на свободните радикали на клетките и способността на организма да се пребори с вредните ефекти. Тъй като оксидативният стрес е рисков фактор при заболявания като Алцхаймер и Паркинсон, малините се считат за продукти, които са особено полезни за поддръжката на мозъка. Флавоноидите в горски плодове помагат за подобряване на координацията, паметта и настроението. А горските плодове помагат при  изчистване на токсични протеини, обвързани с мозъчната дисфункция.
7 ползи от консумацията на малини

10 ползи от консумацията на праскови:

  1. Богати са на хранителни вещества и антиоксиданти, на много витамини, минерали и полезни растителни съединения
  2. Подпомагат храносмилането. С богато съдържание на фибри са
  3. Подобряват здравето на сърцето. Прасковите съдържат съединения, които могат да помогнат за намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания, като високо кръвно налягане, както и нивата на триглицериди и холестерол
  4. Имат защитни ефекти, които помагат да поддържате кожата Ви здрава – запазват влагата в организма и по този начин подобряват текстурата на кожата
  5. Съединенията, открити в прасковите, могат да предложат известна защита срещу рак чрез ограничаване образуването, растежа и разпространението на ракови клетки
  6. Помагат за намаляване на реакцията на имунната Ви система на алергени, като по този начин намаляват симптомите на алергия
  7. Прасковите са богати на хранителни вещества и антиоксиданти, усилващи имунитета
  8. Предпазват от определени токсини
  9. Спомагат за предотвратяване на високи нива на кръвна захар и инсулинова резистентност
  10. Прасковите са широко достъпни и могат да се ядат по различни начини. Лесно могат да се добавят към хранителния режим.
10 ползи от консумацията на праскови

Боровинките се считат за суперхрана и предлагат много ползи за здравето. Те могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, предотвратяване на сърдечни заболявания, подобряване на паметта, подпомагане на възстановяването след упражненията и други. Разглеждаме 10 ползи от консумацията на боровинки:

  1. Боровинките са с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на хранителни вещества, фибри, витамин С и витамин K
  2. Те са една от най-добрите антиоксидантни храни – предпазват тялото от свободни радикали, които са нестабилни молекули и могат да увредят клетките Ви и да допринесат за стареене и заболявания
  3. Намаляват увреждането на ДНК, което е водещ двигател на стареенето и развитието на рака
  4. Антиоксидантите в боровинките намаляват преобладаващия рисков фактор за сърдечни заболявания, като предотвратяват окислителното увреждане на лошия холестерол
  5. Редовният прием на боровинки е обвързан за понижаване на кръвното налягане
  6. Помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания
  7. Помагат за поддържане на мозъчната функция и подобряване на паметта. Оксидативният стрес може да ускори процеса на стареене на мозъка Ви, като се отрази негативно на мозъчната функция
  8. Боровинките се борят срещу появата на диабет, като подобряват чувствителността към инсулин и намаляват нивата на кръвната захар
  9. Помагат в борбата с инфекциите на пикочните пътища
  10. Подпомагат възстановяването на мускулите след напрегнати упражнения.
10 ползи от консумацията на боровинки

Както пресни, така и изсушени сините сливи носят множество ползи за здравето. Разглеждаме 7 най-ценни такива от консумацията на сливи:

  1. С високо съдържание на хранителни вещества са. Те съдържат над 15 различни витамини и минерали, в допълнение към фибри и антиоксиданти
  2. Спомагат за доброто храносмилане
  3. Те са с високо съдържание на полифенолни антиоксиданти, което спомага за намаляване на възпалителните процеси в организма и риска от няколко хронични заболявания
  4. Помагат за контрола на кръвната захар
  5. Подобряват здравето на костите
  6. Редовната им консумация има защитен ефект върху здравето на сърцето
  7. Лесно могат да се добавят към хранителния режим.
7 ползи от консумацията на синя слива

При нас ще намерите голямо разнообразие от вкусни и подбрани с грижа за Вас продукти. Заповядайте в нашите магазини или поръчайте онлайн на www.bgm.bg.