Полезни съвети, Празници, Традиции и обичаи

Как да се подготвим за св.Валентин?

Как да се подготвим за св. Валентин?

14 февруари се отбелязва като ден на влюбените. Името на празника идва от християнски мъченик с име Валентин, живял през 3-ти век в Рим. Една от легендите гласи, че по това време на власт бил император Клавдий II, който искал да увеличи броя на войниците си, но имало много малко желаещи за това. Императорът се досетил, че мъжете не искат да се включат в армията, защото имали семейства и любими, които не искали да напуснат. Затова в името на армията той забранил сватбите и годежите, но свещеник на име Валентин се опълчил срещу това тайно правел венчавки на влюбените, докато не се разкрила тази негова дейност и не го арестували. Сведения сочат, че светецът починал на 14 февруари, 269г.

На тази дата двойките изразяват любовта си един към друг, като си изпращат валентинки, подаръци с формата на сърце и шоколад. Също така се наслаждават на романтична разходка или вечеря в компанията на любимия човек.

Днес ще Ви представим и 6 идеи за ястия, които можете да поднесете на романтична трапеза с обичните Ви хора.

I. Свински пържоли със сметана, гъби и сирена

Необходими продукти: 1 кг. вратни пържоли, 400 гр. гъби, 100 гр. топено сирене, 200 мл. готварска сметана, 40 гр. масло, 100 мл. олио, ½ лимон, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

  1. Сложете пържолите в купа, подправете ги с черен пипер, изцедете върху тях лимоновия сок, покрийте ги и ги приберете в хладилника за няколко часа.
  2. След като мариновате, ги извадете от лимоновия сок, подсушете ги и ги запечатайте от двете страни в добре сгорещено олио.
  3. Извадете ги в тавичка, а в същата мазнина на силен огън запържете нарязаните на по-дебели филийки гъби. Прехвърлете и гъбите в тавичката, налейте една чаша вода, разпределете маслото и покрийте с алуминиево фолио.
  4. Печете пържолите на 200 градуса във фурната в продължение на един час. След това махнете фолиото, налейте сметаната, добавете нарязаното на парченца топено сирене и върнете във фурната за още 10-15 минути.

II. Картофени палачинки

Необходими продукти: 650 гр. картофи, 100 гр. брашно, 1 бр. яйце, 150 мл. прясно мляко, 1 ч.л. сол, 50 гр. масло, 4 с.л. зехтин, магданоз по желание, 100 гр. бекон.

Начин на приготвяне:

  1. Обелете и настържете картофите. След като са готови ги залейте със студена вода.
  2. Смесете яйцето, брашното и прясното мляко в подходящ съд и разбъркайте,  след което прибавете настърганите картофи и магданоза и отново разбъркайте.
  3. В подходящ съд загрейте мазнината и започнете с приготвянето на палачинките.
  4. Поднесете с бекон и магданоз по желание.

III. Спагети със сушени домати

Необходими продукти: 400 гр. спагети, 50 мл. зехтин, 2 скилидки чесън, 150 гр. сушени домати от бурканче, 1 ч.л. сух риган, 2 с.л. балсамов оцет, 80 гр. сирене Пекорино, сол на вкус.

Начин на приготвяне:

  1. Сварете спагетите според описанието на производителя върху опаковката.
  2. Загрейте мазнината в подходящ съд, прибавете наситнения чесън, разбъркайте и сложете нарязаните сушени домати и ригана.
  3. Разбъркайте и прибавете балсамовия оцет и 100 мл. от водата, в която сте сварили спагетите и накрая добавете и тях.
  4. Разбъркайте и поръсете с настърганото сирене Пекорино. Сервирайте и украсете по желание.

IV. Бананов сладкиш

Необходими продукти: за тестото: 250 гр. брашно, 120 гр. студено краве масло, 2 бр. яйца, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар; за крема: 750 мл. прясно мляко, 4 яйца, 150 гр. захар, 6 с.л. царевично нишесте, 1 бр. ванилова захар, 4 с.л. краве масло, 3 с.л. тъмен ром; за гарниране: 4 бр. банан, 300 мл. течна животинска сметана, 2 с.л. захар.

Начин на приготвяне:

  1. Смесете брашното, солта и захарта. Към тези съставки прибавете нарязаното на кубчета масло и смесете до получаване на хомогенна смес, след което прибавете и яйцата. Разбъркайте до получаване на маслено тесто.
  2. Покрийте тестото с фолио за свежо съхранение и го приберете във фризера за 10 минути.
  3. След това разточете тестото на тънка кора и я сложете в подходяща форма за печене. Изпечете в загрята фурна на 180 градуса до готовност.
  4. В подходящ съд загрейте прясното мляко и захарта. Разбийте 2 цели яйца и 2 жълтъка заедно с царевичното нишесте и ваниловата захар. Част от горещото мляко налейте към яйчената смес, след което прибавете останалата част и гответе на умерен огън до получаването на крем. Махнете сместа от котлона и към нея добавете маслото, като разбърквате. Готовият крем разбийте с миксер и овкусете с рома. Оставете да се охлади.
  5. Нарежете бананите на кръгчета. Върху изпеченият блат сложете малко от крема и след това банани, редувайте така докато не свършат.
  6. Оставете сладкиша в хладилник за поне 4 часа и след това украсете с разбитата сметана със захарта.

V. Бисквитена торта с крем Бейлис

Необходими продукти: за тестото: 1 л. прясно мляко, 500 гр. маскарпоне, 4 с.л. захар, 330 гр. обикновени бисквити, 2 бр. нишесте с вкус по избор, 2 с.л. пудра захар, 2/3 ч.ч. Бейлис, 1 ч.ч. мармалад по избор.

Начин на приготвяне:

  1. Пригответе пудинга според упътванията на опаковката.
  2. В подходящ съд разбийте с миксер маскарпонето и пудрата захар, добавете и ликьора и отново разбийте до получаване на хомогенна смес. Смесете пудинга и крема.
  3. В подходяща форма наредете ред от бисквитите, покрийте обилно с крем, добавете мармалад. След това отново бисквити, крем, мармалад и така докато свършат съставките, като завършвате с крем.
  4. Приберете тортата в хладилник за поне 2 часа

VI. Поширани круши

Необходими продукти: 5 бр. круши, 3 с.л. мед, 2 бр. ванилия, 500 мл. бяло вино, 1 ч.л. канела.

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и обелете крушите.
  2. В дълбока и не много широка тенджера (толкова, колкото да се съберат крушите) сложете виното да заври, след което добавете канелата, ванилията, меда и карамфила. Към заврялото вино добавяте крушите и готвите около 20-25 минути до готовност.

Всички продукти, които са Ви необходими за тези ястия ще ги откриете при нас. Очакваме Ви в търговските обекти или онлайн на www.bgm.bg