Полезни съвети, Празници, Традиции и обичаи

Как да се подготвим за Антонов и Атанасовден? 

Как да се подготвим за Антонов и Атанасовден?

На 17 и 18 януари православната църква почита Св. Антоний и Св. Атанас. В нашия фолклор се смята, че Св. Антоний и Св. Атанас са братя, които направили ковашките клещи. Смятани са за покровители на точилари, ковачи, железари и др. На тези празници не се варят боб, леща или царевица, за да не се привличат болести.

Днес ще Ви представим и 6 идеи за ястия, които да поднесете на празничната трапеза.

I. Пълнена кокошка

Необходими продукти: 1 бр. кокошка, 1/3 ч.ч. олио, 1 бр. кисело зеле, 2 с.л. червен пипер, черен пипер и сол

Начин на приготвяне:

  1. Изчистете и измийте кокошката, след което я овкусете със сол и червен пипер.
  2. В подходящ съд сложете нарязаното зеле, олиото и ½ ч.ч. вода. Задушете продуктите за 30 минути.
  3. Останалата плънка разпределете на дъното на глинен съд, върху нея сложете кокошката. Налейте 1/3 ч.ч. вода и 1/3 ч.ч. зелев сок.
  4. Печете час и половина на 200 градуса

II. Свинско с бамя

Необходими продукти:  1 кг. свински бут, 2 бр. лук, 2 бр. моркови, 1 кг. бамя, 50 мл. олио, 50 гр. брашно, 1 бр. консерва домати, черен и червен пипер на вкус, 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте олиото и запържете нарязаното на кубчета свинско месо. Когато месото се запържи от всички страни го извадете и сложете в дълбока тенджера. В мазнината от пърженето запържете ситно нарязаните лук, моркови и целина.
  2. Когато зеленчуците омекнат добавете свинското месо, дафинов лист и малко вода и задушете около 40 минути на тих огън до пълното омекване на месото. Сгъстете сместа с брашно и свалете от огъня.
  3. Изсипете свинското и зеленчуците в тавичка. Добавете почистената бамя, и ситно нарязаните консервирани домати. Овкусете със сол, черен и червен пипер и запечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути.

III. Тутманик

Необходими продукти: 500 гр. брашно, 3 бр. яйца + 1 жълтък, 250 гр. краве сирене, 1 ч.ч. кисело мляко, ½ ч.ч. олио, 25 гр. жива мая, 50 мл. вода, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар

Начин на приготвяне:

  1. Разтворете маята и захарта във вода, след което оставете настрана.
  2. Пресейте брашното и солта заедно, и направете кладенче. Изсипете маята, 1 бр. яйце и киселото мляко. Замесете меко тесто и разделете на три части. Оставете да втасат, докато удвоят обема си (около 1 час).
  3. Смесете заедно сиренето и останалите яйца. Разтопете маслото и добавете към него олиото.
  4. Разточете всяка една част от тестото на дебела кора. Първата я намазвате обилно с мазнина и поръсете със сместа от яйце и сирене. Сложете втората кора – намазнете и сложете от плънката. Покрийте с третата кора и оформете руло. Нарежете го на 8 парчета.
  5. Подредете едно до друго в тава (с малко разстояние между тях) и се оставете да втасат, покрити с кърпа.
  6. Намажете с разбит с малко вода жълтък и печете в загрята на 200 градуса фурна  за 30–35 минути.

IV. Праз с ориз на фурна

Необходими продукти: 500 гр. праз лук, 150 гр. ориз, 200 гр. домати, 150 гр. маслини, 100 мл. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете праза на ситно и го задушете в мазнина с малко вода и червения пипер.
  2. След това добавете нарязаните на дребно домати и задушете за около 10-тина минути.
  3. Добавете 2 ч.ч. вода и след като заври добавете ориза. Варете още няколко минути, след което прехвърлете в тава.
  4. Поръсете с маслини и печете на 180 градуса до готовност.

V. Содена питка

Необходими продукти: 2 ½ ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. сода за хляб, 1 с.л. оцет, 3 с.л. олио

Начин на приготвяне:

  1. Смесете содата за хляб с оцета. Пресейте брашното и направете кладенче в средата. Към него добавете солта, олиото и 1 ч.ч. хладка вода, след което замесете меко тесто. Когато тестото е готово поръсете с брашно и оставете за десетина минути да почине.
  2. В намазнена тава поставете оформената питка. Набодете питката с вилица, за да не се напука при печене.
  3. Намажете питката с олио и печете на 180 градуса за 30-35 минути. След като извадите содената питка напръскайте с вода и я завийте с кърпа, за да омекне.
  4. Поднасяйте с мед.

VI. Кекс

Необходими продукти: 6 яйца, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. газирана вода, ½ ч.ч. олио, 2 бр. ванилия, 3 ч.ч. пресято брашно, 1 бр. бакпулвер.

Начин на приготвяне:

  1. Разбийте добре захарта и яйцата с миксер или тел, добавете газираната вода, олиото и ванилията и отново разбийте.
  2. Пресейте брашното и бакпулвера, след това ги добавете към течната смес при непрекъснато бъркане. Намажете формата за кекс с олио и изсипете сместа.
  3. Изпечете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 40 минути.

Всички продукти, които са Ви необходими за тези ястия ще ги откриете при нас.

Очакваме Ви в търговските обекти или онлайн на www.bgm.bg