Полезни съвети, Празници, Традиции и обичаи

Как да отпразнуваме 3-ти март?

Как да отпразнуваме 3-ти март?

Има много причини да сме горди, че сме българи и че сме извоювали Свободата си. Можем да честваме националния празник по много различни начини – да отидем в местния музей, на парадно честване или да стигнем до някой важен исторически паметник в страната ни, на който с други хора да заявим принадлежността си към нея. Както и да решим да отпразнуваме, хубаво би било действително да го направим, предавайки миналото на бъдещото поколение. Защото човек трябва да познава родината си, да помни историята си и да не ги забравя. Важно е на този ден да обясним на децата си защо празнуваме 3-ти март. Да се съберем с роднини и заедно да погледнем напред към бъдещето на Отечеството, спомняйки си миналото.

Има много места в България, които можем да посетим този ден. Изберете едно и станете съпричастни към общия празник на целия народ. Бъдете с близките си, споделяйте благата. Направете си вкусна трапеза с традиционни български ястия. Може да наредите ястия с цветовете на българския трикольор, примерно кисело мляко, лозови сарми и червени чушки. Направете празнична питка или баница със сирене. Като основно ястие може да изберете между капама, гювечета или нещо безмесно, като яйца по панагюрски. За десерт предлагаме баница с ябълка или цедено мляко със сладко от череши или боровинки. Достатъчно Ви е малко въображение и продукти, които може да закупите от нашия онлайн магазин на www.bgm.bg На трапезата освен ястията е препоръчително да украсите с цветя. Днес Ви представяме рецепта как да подготвите капама.

Необходими продукти: 500 гр. свинско месо, 500 гр. сурова наденица, 200 гр. сланина, 500 гр. телешко месо, 1 бр. пиле, 1 бр. кисело зеле, 1 бг. червено цвекло, 10 бр. дафинов лист, 1 ½ ч.ч. ориз, 1 ч.ч. червено вино, 2 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. кимион

Начин на приготвяне:

  1. Оставете външните 5-6 листа на зелката цели, а останалата част от зелката нарежете на ситно. Измийте ориза и го отцедете от водата. Месото нарежете на едри парчета, например малки пържоли, както и пилето. Осолете и поръсете месото с малко черен пипер. Сланината нарежете на тънки ивици.
  2. На дъното на голям глинен гювеч сложете 2-3 лентички сланина, а върху тях половината от останалите цели зелеви листа. Отгоре слагате ред ситно нарязано кисело зеле, ½ от ориза и поръсете с половината от подправките. Наредете няколко лентички сланина, ½ от месото и ½ от суровата наденица, а в средата ½ пиле. Отгоре отново наредете всички останали съставки на пластове, като не пропускате и да добавяте от подправките. Накрая завийте всичко с останалите цели листа кисело зеле. Заливате с червеното вино и 1 чаена чаша зелев сок.
  3. Глиненият гювеч сложете задължително в студена фурна. След като гювечът е вече във фурната, пуснете на високи градуси, докато заври, след това намалете на 160 градуса и оставете да се пече около 5 часа.

Всички продукти, които са Ви необходими за приготвянето на Вашата трапеза за Баба Марта ще ги откриете при нас. Очакваме Ви в търговските обекти или онлайн на www.bgm.bg