Великият пост е най-дългия и важен постен период в годината с продължителност от седем седмици. Целта на постите е, чрез въздържание не само от определени храни, но и от „лоши мисли и дела“ и смирение да се постигне покаяние, за да се посрещне достойно Възкресение Христово.
В Православната църква Великият пост е подвижен период и конкретните му дати са в зависимост от това кога се пада Великден. Да постите означава да се изключат всички животински продукти временно от менюто и да се консумират постни храни – плодове, зеленчуци, бобови и зърнени култури, ядки и семена. През Великденският пост, обаче има дни в които могат да се консумират и други храни – Благовещение и Цветница. През тези два дни може да се консумира риба.
Днес ще Ви представим 6 ястия, които можете да консумирате по време на пости.
I. Постна мусака с гъби
Необходими продукти: 1 кг. картофи, 2 глави лук, 3 броя моркови, 400 гр. гъби, 2 с.л копър, ½ ч.л. сол, 1 ч.л. червен пипер, 10 бр. черни маслини
Начин на приготвяне:
- Почистете зеленчуците и ги нарежете на дребно. Изсипете ги в подходящ съд.
- Налейте вода, за да покрие зеленчуците и ги печете във фурна за 30 минути на 180 градуса.
- През това време почистете и нарежете гъбите и маслините и ги изсипете при останалите зеленчуци. Прибавете към постната мусака и подправките.
- Разбъркайте, за да се смесят продуктите.
- Печете до готовност на ястието.
II. Салата от нахут и печени чушки
Необходими продукти: 1 ч.ч. нахут от консерва, 4 скилидки чесън, 4 бр. печени чушки, ½ връзка магданоз, зехтин по желание
Начин на приготвяне:
- Изсипете нахута в подходящ съд.
- Нарежете печените чушки по желан от Вас начин и ги добавете към нахута.
- Подгответе и нарежете чесъна и магданоза и ги добавете към другите продукти.
- Добавете ½ ч.л. сол, зехтин по желание и 1 с.л. лимонов сок. Разбъркайте добре.
III. Супа от коприва
Необходими продукти: 300 гр. коприва, 1 морков, 1 домат, 1 връзка пресен лук, ½ к.ч ориз, ½ ч.л. червен пипер, 1 ч.л. джоджен
Начин на приготвяне:
- Почистете и измийте копривата със студена вода. Поставете измитата коприва в гевгир и подходящ съд и залейте с вряла вода.
- Почистете и нарежете зеленчуците на дребно и ги изсипете в тенджера, добавете малко вода и гответе на умерен огън.
- Когато зеленчуците поомекнат добавете към тях копривата и подправките. Долейте с вода, за да се покрият съставките.
- Гответе супата на умерен огън за около 10-15 минути и добавете предварително почистения ориз. Гответе до пълното сваряване на ориза.
IV. Леща яхния
Необходими продукти: 1 ч.ч. леща, 1 бр. лук, 8 скилидки чесън, 1 брой морков, 1 бр. домат, ¼ глава целина, 1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
- Почистете и измийте лещата. Оставете я в студена вода за около час-два.
- Гответе лещата до полуготовност и добавете зеленчуците.
- След като зеленчуците са полуготови, добавете подправките, чесъна и домата.
- Гответе до пълното сваряване на лещата.
V. Печени пълнени ябълки
Необходими продукти: 6 бр. ябълки, ½ к.ч. сурови ядки, ½ к.ч. сушени плодове, 3 с.л. мед, ½ ч.л. канела
Начин на приготвяне:
- Нарежете плодовете и ядките на дребно и ги овкусете с меда и канелата.
- Измийте ябълките, издълбайте ги и почистете.
- Напълнете ги с предварително подготвената смес и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
VI. Пъстърва с чесън и лимон на фурна за Цветница
Необходими продукти: 4 бр. пъстърва, 4 с.л. зехтин, 5 скилидки чесън, 1 бр. лимон, сол на вкус, див лук по желание
Начин на приготвяне:
- Почистете и осолете рибата.
- Обелете чесновите скилидки. Поставете във всяка пъстърва по 2-3 скилидки чесън и по 1-2 резенчета лимон.
- Намажете рибите със зехтин.
- Поставете рибата в подходящ съд с хартия за печене.
- Гответе в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Ако желаете просто да похапнете вкусно с Вашите приятели и семейство, можете да посетите нашите физически обекти и да разгледате витрината с готвени ястия. Стараем се винаги да намирате разнообразие и качество в нашите обекти. Всички необходими продукти за приготвянето на ястията, можете да намерите в нашата седмична брошура – https://bgm.bg/