Полезни съвети, Празници, Традиции и обичаи

Традиции и обичаи – Светла седмица

Традиции и обичаи - Светла седмица

Вторият ден от Великден се нарича Светли Понеделник. С него започва и Светлата седмица, в която се прославят светите апостоли и Света Богородица.

В народните традиции Светли понеделник е свързан с обичаи и ритуали срещу градушки и за плодородие. Един от тях е “размятване на яйца”, който в някои български села все още се извършва. Младежите излизат на поляна, разделят се на две групи и започват да търкалят червени яйца помежду си. Те символизират кръвта на Исус Христос, както и се вярва, че червеното е цветът на плодородието, а яйцето има силата да предпазва от градушки.

Дните след Възкресението се свързват с първите появи на Христос сред учениците му. Наричат се „светли“, защото това е време, в което Възкресението на Исус Христос донася просветление и надежда за всички. Седмицата продължава до Томина неделя, когато започва мълвата за изчезването на тялото на Христос, но само Тома не повярвал. До 40 дни след Великден християните се поздравяват с “Христос Воскресе!”

Друг обичай е повторното боядисване на яйца, които се раздават за душите на починали близки. Според древно поверие, раздаването на червените яйца предпазва душите на мъртвите от превъплъщаване. През тази седмица се почитат много момински празници, като един от тях е на Светла сряда. Тогава се извършва обичаят „Мара Лишанка“ (предимно в района на Странджа). Мара Лишанка е кукла, направена от три сложени един в друг чехли на три наскоро омъжени момичета. Чехлите трябва да са разноцветни. Куклата представлява символична булка. Една от момите, която е лазарувала и има живи родители, я носи начело, следвана от другите девойки през цялото село. Отиват до реката, където Мара Лишанка се изкъпва в реката, заедно с лицата на момите от селото. Обичаят се прави за плодородие, но е и със силна женитбена насоченост, като всички се надяват девойките да бъдат взети от хубав момък.

Представяме Ви и рецепта за печено агнешко:

Необходими продукти: 1 бр. агнешка плешка, 1 връзка пресен лук, джоджен на вкус, ½ ч.л. черен пипер, 1ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Измийте добре агнешкото месо. Овкусете месото с подправките и го оставете за 15-20 минути.
  2. Нарежете лука и джоджена на дребно. Поставете месото в подходяща тава, добавете една чаена чаша топла вода и подправките.
  3. Печете месото в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 15 минути. Извадете тавата и поставете фолио за печене, след което гответе 3 часа на 180 градуса.

Всички необходими продукти за Вашата празнична трапеза можете да откриете в магазините на BGM, както и онлайн на https://bgm.bg/