Празници, Традиции и обичаи

Традиции и обичаи на Гергьовден

Традиции и обичаите на Гергьовден

На 6-ти май българската православна църква чества свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, който традиционно се възприема като светец-воин и покровител на различни военни общества и помощник във войните. На този ден се провеждат фолклорни тържества и ритуали. Едновременно с това се чества Денят на храбростта и празникът на Българската армия, което е официален празник от календара на Република България.

Свети Георги традиционно е възприеман като повелител на плодородието, на земеделците и най-вече – на овчарите и стадата им, поради което Гергьовден е определян и като Ден на пастира и е за него са особено характерни принасянията на курбан. На този ден се прави и първото обредно доене на овцете. Овчарите отварят вратата на кошарата и която овца излезе първа, украсяват главата ѝ с предварително подготвен венец и я издояват. Ведрото, в което се дои овцата, е украсено също с венци, по същия начин са украсени и вратата на кошарата, както и самата кошара. Широко разпространен е обичаят на този ден овцете да се захранят с обреден хляб, приготвен от жените. Също така на Гергьовден става първото вкусване на мляко и млечни продукти през годината. Разпространен из цялата българска етнична територия е обичаят на Гергьовден да се коли агне – “гергьовско агне”.

На трапезата се поставя задължително агнешко месо. Освен нея се добавят различни свежи и зелени пролетни салати, картофена салата и нещо сладко за десерт. Препоръчително е трапезата да се направи на поляна със семейство, роднини и приятели. Представяме Ви рецепта за печени агнешки ребърца. Всички необходими продукти може да намерите в търговските обекти на BG Market или онлайн на www.bgm.bg

Необходими продукти: 1-1.5 кг. агнешки ребърца, 2-3 скилидки чесън, 1-2 стръка пресен зелен лук, 1 щипка магданоз, 10 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте мазнината и запържете месото до златисто от двете страни.
  2. Нарежете на ситно скилидките чесън, пресния зелен лук и магданоза. Добавете ги заедно с 200 мл вода колкото да не загори ястието. По време на готвене, ако е необходимо доливайте по малко вода, но бъдете внимателни. Течността не трябва да е много, защото месото ще започне да се вари вместо да се задушава.
  3. Гответе още 2-3 минути и подправете със сол и черен пипер. Сервирайте ястието топло и с гарнитура по избор.

Всички продукти, които са Ви необходими за приготвянето на Вашата трапеза за Гергьовден ще ги откриете при нас. Очакваме Ви в търговските обекти или онлайн на www.bgm.bg